Baš posebna

Još nismo probali tako dobru! Recept za paštetu Vesne Bibić spremamo u svoje kuharice

 Berislava Picek/Cropix
U noštvu recepata za namaz od pilećih jetrica, ovaj nas je "izuo iz cipela" - istovremeno gust, svilen, aromatičan i moćan

Kasno proljeće za nas je bilo vrlo intenzivno. Putovali smo po cijeloj zemlji ne bismo li vam donijeli ekskluzivne priče koje smo ukoričili u ljetnom izdanju magazina Dobra hrana. Jedna od tih posebnih, poučnih i inspirativnih priča svakako je i nikad ispričana priča o obitelji Bibich i svemu što su stvorili. Tako smo se, nešto prije nego što je počelo dugo, toplo ljeto, zaputili u Skradin gdje su nam pokazali kako im već desetljećima uspjeva na najljepši način spojiti vinarstvo i gastronomiju. Obitelj Bibić danas je, u pravom smislu te riječi, zajednica u kojoj svatko ima svoju zadaću, koju je bolje opisati kao strast prema svome poslu. Vesna je zadužena za gastronomiju, ali je ujedno i osoba koja se brine za cijelu užu obitelj, ali i onu širu koju čine najintimniji prijatelji; Alen sa sinom Filipom brine se o nasadima, podrumu, vinu i vinskim proizvodima; Karla uči i radi na hotelijerskom dijelu; Ljubica, Filipova žena, strateški upravlja trgovinama.

image

U selu Plastovo iznad Skradina vinarija je Bibich u kojoj su Alen i Vesna Bibić pokrenuli lijepu vinsku i gastro priču

Berislava Picek/Cropix

I dok priču glavnih aktera - Vesne i Alena možete pročitati ovdje, a priču o mlađoj generaciji, čijie vrijeme tek dolazi, donosimo ovdje, u nastavku s vama dijelimo još jednu poslasticu. Naime, nakon njezinog fantastičnog recepta za sipu s bižima, po receptu njezine bake, Vesna nam je otkrila i recept za pileću paštetu, koja u njezinoj izvedbi.

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA

Trebat će vam:

500 g pileće jetrice (očišćene od žilica)
1 srednje velik crveni luk, nasjeckan
3 češnja češnjaka
2 žlice prošeka
2 žlice vinjaka
100 g maslaca
500 g vrhnja za kuhanje
timijan (majčina dušica)
sol i papar

Priprema:

Luk popržiti na maslacu da zastakli, dodati češnjak te kratko pirjati. Zatim pojačati vatru i dodati očišćenu jetricu, kratko popržiti i paziti da se jetrica ne prepeče. Dodati začine, vinjak i prošek te sve dobro promiješati. Kratko prokuhati da vinjak i prošek ishlape (2 - 3 min). Prebaciti smjesu u mikser, dodati vrhnje za kuhanje i miksati sve zajedno. Smjesu miksati dok ne poprimi glatku teksturu, a prema potrebi procijediti kroz sito. Nakon što smjesa poprimi željenu teksturu prebaciti u staklenke ili posude po želji. Preliti otopljenim maslacem radi boljeg čuvanja. Ohladiti u hladnjaku oko 30 min.

Napomena: po želji dodati grožđice namočene u prošeku prije prelijevanja u posude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:50