Kad razmišljamo o najukusnijim i najpopularnijim jelima koje su izmislili Europljani, najčešće nam na pamet padnu talijanski tiramisu, pizza, špageti bolonjez pa španjolska tradicionalna gastronomija koju, među ostalim, čine hrskave tortilje, churrosi i gazpacho, zatim francuske delikatese poput creme bruleea, soufflea, profiterola punjenih finom kremom i, naravno, mega popularni kroasani. Mnogi se, vjerujemo, često sjete i poznatih švedskih mesnih okruglica koje su postale sinonim za Švedsku, a i njemačke kobasice koje se serviraju bez kožice, knedle od krumpira, belgijski vafli, norveški losos i austrijska Sacherica, također mnoge asociraju na europsku gastronomiju.
Navedene gastronomske delicije su, neosporno, fantastične, no jeste li znali da europsku kuhinju čine i manje poznata ukusna nacionalna jela drugih država kontinentalne Europe? Latvija, Poljska, Ukrajina, Rumunjska, Slovačka i Češka, primjerice, mogu se pohvaliti genijalnom ponudom tradicionalnih jela koja se lako pripremaju, podsjećaju na našu kuhinju, a Hrvati ih nemaju priliku isprobati svaki dan. Šteta je propustiti takve užitke i zadržati se samo na najpopularnijim europskim kuhinjama, a super je što ih brzo i lako možete donijeti na svoj tanjur i isprobati već danas!
Upravo iz tog razloga nastavak teksta posvećujemo pet odličnih recepata manje poznatih kuhinja koje smo pronašli na Vegetinoj web stranici pod rubrikom Europa na tanjuru. Među najukusnijim jelima izdvojili smo latvijsku rozu juhu, poljske krpice s kupusom, ukrajinsko varivo od cikle, češku kulajdu, rumunjske mesne polpete s povrćem i slovački haluški s bryndzom. Na veliku sreću mnogih kulinarskih entuzijasta koji vole kvalitetne začine, sva navedena autohtona jela sadrže Vegetu, No. 1 dodatak jelima u Europi!
Latvijska kuhinja
Ako planirate posjetiti Latviju, onda ne smijete propustiti njihova nacionalna jela oblikovana tradicijom i poljoprivrednim proizvodima. Dimljena haringa, papaline, kotleti, sivi grašak, hladna stolna jela, putras, odnosno kaša od zrna povrća s dodatkom svinjske masti, dimljenog mesa ili ribe te fermentirani mliječni proizvodi samo su neki od tradicionalnih specijaliteta koji se naširoko pripremaju i konzumiraju u ovoj državi.
Latvijska roza juha (Auksta zupa)
Vrijeme pripreme: 20 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
5 srednjih kuhanih krumpira
300 g cikle rezanci Podravka
1 salatni krastavac
30 g mladog luka
4 kuhana jaja
300 g jegera Podravka
2 l kefira
2 žličice Vegete
1/4 žličice Vegete Maestro crnog papra
30 g nasjeckanog kopra
1/2 žlice senfa estragon Podravka
1/2 žlice hrena Podravka
sol
Priprema
- Sitno narežite krumpir, ocijeđenu ciklu, salatni krastavac i mladi luk. Povrće stavite u veću posudu, dodajte sitno narezana jaja i jeger.
- Kefir pomiješajte s Vegetom, crnim paprom, koprom, senfom i hrenom pa prelijte preko smjese.
- Lagano promiješajte, po potrebi posolite i ostavite u hladnjaku oko 20 minuta.
Posluživanje
Rozu juhu od cikle poslužite rashlađenu.
Savjet
Juhu možete pripremiti i od sirove cikle, ali za to će vam trebati više vremena.
Poljska kuhinja
Poljaci su veliki obožavatelji konzerviranih i fermentiranih prehrambenih proizvoda, tako da ako se ikada pronađete u Poljskoj očekujte obroke u kojima prevladavaju meso i povrće s kečapom. Ova tri sastojka uglavnom čine srž njihove nacionalne kuhinje.
Poljske krpice s kupusom
Vrijeme pripreme: 50 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
250 g krpica tjestenine
80 g maslaca
1 manji luk
1/2 glavice kupusa
2 žličice Vegete
1/4 žličice Maestro crnog papra
Priprema
- U vodu zagrijanu do vrenja stavite tjesteninu i kuhajte da bude al dente.
- Tjesteninu ocijedite, isperite i stavite sa strane.
- U dubokoj tavi zagrijte 6 žlica maslaca, dodajte sitno narezani luk i kupus narezan na rezance.
- Pospite Vegetom i pirjajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta dok se kupus ne popeče.
- Kupusu dodajte tjesteninu, preostale dvije žličice maslaca, pospite svježe mljevenim crnim paprom i zagrijte uz miješanje da se sastojci povežu.
Posluživanje
Poslužite kao samostalno jelo ili s kobasicama.
Savjet
Na tavi možete ispeći tanko narezanu pancetu pa je ocijediti na papiru, natrgati i posipati preko krpica.
Ukrajinska kuhinja
Ukrajinska kuhinja je iznimno ukusna, no strašno kalorična jer se pretežito sastoji od kruha koji je za Ukrajince sveta namirnica. Najpopularnije jelo je varenik, jastučići od beskvasnog tijesta, najčešće punjeni višnjama, svježim sirom, krumpirom, kupusom i gljivama.
Ukrajinsko varivo od cikle
Vrijeme pripreme: 50 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
1 manji luk
1 velika mrkva
2 velika krumpira
2 srednje cikle
175 g crvenog kupusa
1 žlica Vegete
2 lista Vegeta Maestro lovora
1 žlica maslinova ulja
85 g koncentrata rajčice Podravka
½ žlice octa
½ žličice šećera
2 češnja češnjaka
sol
¼ žličice mljevenog Vegeta Maestro crnog papra
1 žlica nasjeckanog kopra
Priprema
- Luk i mrkvu sitno narežite, krumpir narežite na kockice, ciklu na štapiće, a kupus na rezance.
- U većoj posudi zagrijte 1,5 l vode, dodajte Vegetu, lovor i kupus. Kuhajte 20 minuta na laganoj vatri.
- U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i popecite luk i mrkvu (oko 5 minuta) pa dodajte ciklu i popecite uz miješanje još 4 minute. Povrće dodajte u posudu s kupusom. Zatim dodajte krumpir i koncentrat rajčice.
- Kuhajte poklopljeno 20 minuta pa maknite s vatre i dodajte ocat, šećer, protisnuti češnjak, po potrebi sol i crni papar. Promiješajte i ostavite da odstoji 10ak minuta.
Posluživanje
Pospite koprom i poslužite.
Savjet
Borscht možete držati u hladnjaku do pet dana, a u zamrzivaču do tri mjeseca.
Češka kuhinja
Češku kuhinju karakteriziraju meso i mesni proizvodi, a gulaš s knedlama od kruha je najpoznatije nacionalno jelo.
Češka kulajda
Vrijeme pripreme: 30 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
1 šaka sušenih gljiva
2 l vode
1 srednji luk
2 Vegeta Maestro lovorova lista
5 zrna Vegeta Maestro papra
1/4 žličice Vegeta Maestro kima
5 zrna pimenta
1/2 žličice Vegeta Maestro ljupčaca
2 žlice Vegete
500 ml kiselog vrhnja
4 žice glatkog brašna Podravka
4 srednja krumpira
2 žlice alkoholnog octa
2 žlice sitno sjeckanog svježeg kopra
sol
Vegeta Maestro crni papar mljeveni
4 jaja
Priprema
- Sušene gljive skuhajte 5 minuta u malo vode, izvadite ih ocijedite i potom dobro isperite kako bi juha ostala bijela.
- U velikom loncu zagrijte vodu pa dodajte popola narezan luk, gljive, lovor, zrna papra, kim, piment, ljupčac i Vegetu.
- Zakipite i kuhajte 15 minuta.
- U zdjelici pomiješajte vrhnje, brašno i malo vode, ulijte u juhu kroz cijedilo i dobro promiješajte pjenjačom.
- Dodajte krumpir narezan na kockice i kuhajte dok ne omekša, 10ak minuta.
- Dodajte ocat i kopar pa posolite i popaprite po potrebi.
Posluživanje
Jaja posebno skuhajte i poslužite u juhi ili ih poširajte u juhi.
Savjet
Sušene gljive možete zamijeniti s 250 g svježih koje samo prethodno prepržite na malo maslaca.
Rumunjska kuhinja
Rumunjsku kuhinju prepoznat ćete po juhama od telećih nogu, povrća, tripica i ribe koje su izrazito kisele jer sadrže priličnu količinu soka od limuna, octa i kiselog kupusa. Osim toga, jedan od najčešćih obroka je mămăligă, kaša napravljena od žutog kukuruznog brašna koja se poslužuje samostalno ili kao prilog. Svinjetina je glavno meso koje Rumunjci spremaju i konzumiraju, no veliki su ljubitelji i govedine, janjetine i ribe.
Mesne polpete s povrćem
Vrijeme pripreme: 40 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
1 veći krumpir
1 mrkva
1 manji luk
2 češnja češnjaka
2 žlice ulja
500 g mljevenog mesa
1 jaje
30 g krušnih mrvica
1 žličica Vegete
1/2 žličice Vegeta Maestro mljevenog crnog papra
1 žličica Vegeta Maestro peršina
1 žličica Vegeta Meastro kopra
ulje za pečenje
Priprema
- Krumpir ogulite, naribajte i ocijedite rukama ili kroz gazu.
- Mrkvu, luk i češnjak narežite na sitno.
- Na malo ulja pirjajte pripremljeno povrće dok ne povene, 5–7 minuta, pa ostavite da se ohladi.
- U veliku posudu dodajte ohlađeno povrće, meso, jaje, krušne mrvice, Vegetu, crni papar, peršin i kopar, sve dobro izmiješajte rukama i oblikujte polpete.
- U većoj tavi zagrijte ulje i pecite ih 3–4 minute sa svake strane.
Savjet
Polpete možete poslužiti uz ajvar ili u hambi pecivu s ketchupom, kiselim krastavcima, zelenom salatom, rajčicom i lukom.
Slovačka kuhinja
Slovačka kuhinja je zasitna, kalorična i ukusna, baš kao i sve prethodno navedene kuhinje. Od mesa se najviše koristi svinjetina koja se obavezno stavlja u poznati Szegedinsky gulaš od kiselog kupusa, začina i kiselog vrhnja. Palačinke od krumpira punjene svinjetinom također čine popularno tradicionalno jelo, a vrlo su zasitne i dobro začinjene.
Slovački haluški s byndzom
Priprema: 50 min, serviranje: 4 osobe
Sastojci
500 g krumpira
200 g glatkog brašna Podravka
1 jaje
2 žličice Vegete
250 bryndze (ovčji topljivi sir)
200 g pancete Podravka
svježi vlasac
Priprema
- Sirovi krumpir ogulite, pa ga naribajte ili usitnite u multipraktiku.
- Naribani krumpir premjestite u veću posudu, dodajte brašno, jaje i Vegetu. Miješajte žlicom dok ne dobijete ljepljivu glatku smjesu.
- U većoj posudi zagrijte vodu do vrenja i posolite. Kroz velike rupe polegnutog ribeža puštajte smjesu u kipuću vodu da dobijete haluške.
- Haluški su gotovi kada isplivaju na površinu, a tada ih pokupite rupičastom žlicom i stavite u posudu sa strane.
- Na vruće haluške stavite bryndzu, pustite neka se rastopi pa promiješajte. Posipajte pancetom koju ste prethodno narezali na kockice i prepržili na tavi.
Posluživanje
Ukrasite narezanim vlascem.
Savjet
Bryndzu možete zamijeniti smjesom 125 g feta sira, 125 g kiselog vrhnja i 1 žlice maslaca.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.