Iskoristite sezonu

Za fantastične jesenske juhe ne trebate više od 15 minuta za štednjakom, a upotpunite ih neobičnim toppinzima

 Shutterstock
Ugrijte se uz naše prijedloge kremastih i aromatičnih juha od najukusnijih jesenskih plodova

Tijekom listopada jednostavno ne možemo zamisliti obrok bez jesenskih delikatesa - bundeve, gljiva, kasnih rajčica, brokule i cvjetače. Posebice ako su glavni sastojci čarobnih variva i okrepljujućih juha koje ponajviše prijaju dok vani puše hladan vjetar, a kiša lagano rominja.

Mnogi juholjupci će ovih dana posegnuti upravo za juhama, a dodatan plus je što mogu sudjelovati u nagradnoj igri Podravka juha!

Nagradna igra traje od 15. rujna do 31. listopada, a za sudjelovanje je potrebno kupiti najmanje pet vrećica bilo kojih Podravka juha. Sudionici se na nagradnu igru mogu prijaviti na jedan od dva načina - slanjem pet praznih vrećica juha poštom ili se prijaviti na internetsku stranicu www.zagrijanizajuhu.hr.

Glavna nagrada je Prima poklon bon u vrijednosti od 100.000 kn koji će dobitnik/dobitnica moći iskoristiti u prodavaonici Prima namještaja. Uz glavnu nagradu, Podravka poklanja još mnoštvo drugih vrijednih nagrada. Informacije o ostalim nagradama i drugim detaljima potražite na www.zagrijanizajuhu.hr.

A kako bi vam nagradna igra bila još slađa ugrijte se uz naše prijedloge kremastih i aromatičnih juha od najukusnijih jesenskih plodova.

Bundeva

Sirova, pečena, kuhana, slatka i slana, volimo je u svim kombinacijama Jedan je od najpopularnijih jesenskih plodova, a odlična je i kao topli jesenski prilog tek izvađen iz pećnice. Rijetko tko može odoljeti kremoznosti, mekanoj teksturi i okusima fine zrele bundeve koji većinu podsjećaju na djetinjstvo. Iako ju neki zavole tek u zrelijim godinama, ova jesenska delikatesa će pružati posebno gastronomsko zadovoljstvo, posebice u juhi!

image
Shutterstock

Podravkina krem juha od bundeve savršen je odabir za zadovoljenje okusnih pupoljaka vaših najdražih, a posebno će prijati u hladnim jesenskim danima. Sadrži sjemenke suncokreta, prikladna je za vegetarijance, a dolazi bez dodanih pojačivača okusa i aroma.

U samo 5 minuta kuhanja ćete pripremiti ovu primaljivu, miomirisnu juhu, a satima ćete nakon blagovanja osjećati zadovoljstvo.

Evo kako brzo i jednostavno pripremiti okrepljujuću Podravkinu krem juhu od bundeve sa sjemenkama suncokreta:

Priprema

Sadržaj vrećice uspite u 750 mL hladne vode. Miješajte pjenjačom sve dok juha ne zavri. Kuhajte na laganoj vatri pet minuta neprestano miješajući.

Juhu servirajte dok je još vruća te ju, po želji, pospite tostiranim sjemenkama suncokreta. Rijetko tko će odbiti tanjur ove mirisne zlatne tekućine, a očekujte da će većina tražiti repete. Zato ne bi bilo loše da odmah napravite dva lonca!

Kasna rajčica

Zreloj, sočnoj, crvenoj i mesnatoj rajčici nitko ne može odoljeti. Posebice kad ju vidimo u salati u kombinaciji s domaćim maslinovim uljem i malo ljubičastog luka. Ovaj spoj odmah nas vrati u ljetne dane kad smo se bezbrižno izležavali na dalmatinskoj uvali uz zvukove zrikavaca te miomirise lavande i morske soli. Sad je situacija malo drugačija jer smo zakoračili u novu malo hladniju sezonu, što nekima teško pada pa proživljavaju svojevrsni jesenski blues, sezonsku promjenu raspoloženja i nedostatak energije uzrokovan skraćivanjem dana.

No, zašto biste tugovali za vrućinama i morem kad već danas možete potaknuli sjećanje na omiljene ljetne dane? Cijele godine uživajte u pravom okusu Dalmacije uz tanjur fine, bistre, Dalmatinske juhe koja će vas tijekom hladnih mjeseci dobro ugrijati. Okus sočnih rajčica obogaćen mediteranskim začinskim biljem garantira uživanje za cijelu obitelj, a ovu juhu bez pojačivača okusa voljet će i vegetarijanci. Priprema oduzima svega deset minuta, a sve što trebate napraviti je da sadržaj vrećice dodate jednoj litri kipuće vode te dobro promiješate.

Vrganji

Mnogi ih nazivaju kraljem gljiva, upravo zato što su najkvalitetnija i najcjenjenija namirnica te prehrambene skupine. Hrvatske šume su bogate vrganjima, ponajviše tijekom jeseni koja obiluje suncem i kišom, a ove ih gljive jednostavno obožavaju. Izvanrednog su okusa, a odlično se spajaju s tjesteninom, rižom, varivima i raznim vrstama mesa. Ipak, mi ih najviše volimo u juhama, posebice tijekom jeseni kada kao da se mirisi izvana i iznutra savršeno sljubljuju. Ovakvo što nam samo jesen može prirediti!

image
Shutterstock

Vrijeme vrganja inspirirat će mnoge za pripremu juhe od gljiva, a odličan izbor kremoznog gastronomskog užitka možete pronaći u Podravci! Njihova juha od gljiva je prepuna finih komadića vrganja, a odličan okus je istaknut biranim začinima. Najbolje od svega je što je spremna za serviranje nakon samo sedam minuta kuhanja.

Priprema

Sadržaj vrećice uspite u 750 ml mlake vode te miješajte pjenjačom sve dok ne prokuha. Nakon sedam minuta ju maknite s vatre pa ju posložite u dubokom tanjuru kao predjelo.

Nadopunite juhu ukusnim dodacima

Juha je odlična sama po sebi, no šlag na kraju mogu biti maleni ukusni dodaci koji mogu posložiti i kao odlična dekoracija. Upravo zato vam predstavljamo nekoliko odličnih toppinga pomoću kojih će juha postati još čarobnija:

Juha od zelenog povrća: tanke trakice krastavca, radiča ili mrkve

Juha od bundeve: pesto, jogurt, maslinovo ulje

Juha od gljiva: krutoni, tostirani orašasti plodovi, sjemenke suncokreta ili bundeve te mrvljeni čips

Juha od rajčice: sjeckani peršin, kumin, paprika i limunova korica

Juha od cvjetače: tostirane pistacije, orasi i bademi

Bistra juha: svježi bosiljak, peršin i celer

Brokula i cvjetača

Iako ih jedemo i tijekom ljeta, ove dvije namirnice nekako posebno volimo tijekom hladnijih dana. Možda jer ih najviše preferiramo u varivima koje ponajprije spravljamo tijekom jeseni i zime.

image
Shutterstock

Ove dvije namirnice se odlično sljubljuju s graškom i mrkvom, a najesen ih volimo jesti vrele iz pećnice poškropljene gaudom ili skuhane na pari. Preferiramo ih zasebno ili zajedno, premda dvostruko zadovoljstvo okusa ipak postižemo kad su u spoju.

Teško je odoljeti prirodnom skladu okusa ovih srodnih povrtnica pa rado u njima uživamo i u juhama. Posebice krem juhi od brokule i cvjetače iz Podravke koja ne sadrži pojačivače okusa, bojila, niti arome, a gotova je za samo pet minuta kuhanja.

Priprema

Sadržaj vrećice dodajte u mješavinu 600 ml mlake vode i 150 ml hladnog mlijeka. Miješajte pjenjačom sve dok ne prokuha, a onda kuhajte na laganoj vatri pet minuta neprestano miješajući. Toliko je kremasta i bogata prefinim aromama da se sigurno nećete moći zaustaviti samo na jednom tanjuru!

Kad niste kod kuće, a potrebno vam je nešto što će vas brzo ugrijati, na posao ili fakultet ponesite Fini-mini juhe koje bez kuhanja možete pripremiti u samo tri minute! Sadržaj vrećice istresite u šalicu, dodajte 200 ml vruće vode, promiješajte i ostavite stajati par minuta. Idealan su izbor kada nemate puno vremena za pripremu, a želite si priuštiti topli obrok na žlicu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07