Za tijesto će vam trebati:
3 žlice chia sjemenki
237 ml vode
120 g pirova polubijelog brašna
1/2 žličice soli
prstohvat začina po želji: kurkume, bosiljka i papra
Za sir od indijskih oraščića:
50 g indijskih oraščića
237 ml vode
1/2 žličice soli
3 žlice neaktivnog kvasca
1 žlica praha tapioke
1/3 žličice slatke dimljene paprike
1/3 žličice češnjaka u prahu
1/3 žličice luka u prahu
1 žličica umeboshi začina ili još soli prema ukusu
ekstra djevičansko maslinovo ulje
manja vezica uzgojenih šparoga (10 - 12 većih komada)
veganski feta sir ili neki drugi veganski ili mliječni sir
Dodaci prema želji:
svježa rikula i mini rajčice
Priprema:
Namočite indijske oraščiće najmanje pola sata u vodi. Umiješajte vodu u chia sjemenke te miješajte minutu-dvije dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Ostavite da odstoje najmanje pola sata. Kad se smjesa vode i chia sjemenki lijepo zgusnula, dodajte sve ostale sastojke i miješajte kuhačom dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi jako za zdjelu. Ako se jako lijepi, možete dodati još malo brašna. Zagrijte pećnicu na 180 °C, na pečenje s ventilatorom ili ako imate opciju za pečenje pizze. Obložite lim za pečenje masnim papirom te papir još malo namastite maslinovim uljem. Koristeći žlicu, razvucite tijesto jako tanko na papiru u obliku koji želite. Neka rubovi ostanu malo deblji. Pecite 20 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev i sir. Šparogama otkinite donji tvrdi dio na mjestu gdje pukne, operite ih i začinite maslinovim uljem i solju. Grilajte ih na suhoj, dobro zagrijanoj tavi 10-ak minuta dok ne dobiju lijepu boju i malo omekšaju. Operite i ocijedite indijske oraščiće pa ih stavite u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima. Izblendajte i prebacite u lončić. Zagrijavajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne. Ispečenu koru namažite s malo maslinova ulja, premažite sirom od indijskih oraščića, poslažite šparoge te dodajte namrvljenu vegansku fetu ili mliječni sir prema želji. Pecite još 5 - 10 minuta dok se sir ne rastopi i tijesto dobije lijepu boju po rubovima. Ako želite, na malo rashlađenu pizzu stavite svježu rikulu i narezane mini rajčice.
Savjeti!
Sir od oraščića može trajati u hladnjaku nekoliko dana, a pečeno tijesto možete i zamrznuti. Za bezglutensko tijesto možete koristiti heljdino i rižino brašno - ili u kombinaciji ili samostalno. Kao nadjev možete koristiti i grilane tikvice, grilane patlidžane, tanko narezane rajčice i popržene gljive.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....