Početkom mjeseca na splitskom pazaru naišli smo na prvi svežanj divljih šparoga i odmah ga iskoristili za pripremu omiljene nam fritaje, a napravili smo i kremasti rižoto. Iako su im cijene iz godine u godinu sve više, ovih dana kupovini teško odolijevamo i na zagrebačkim tržnicama. Od njih potom radimo bogate salate, dodajemo ih na pizzu ili spajamo s tjesteninom.
Budući da su divlje šparoge nježne, nije im potrebna preduga termička obrada pa ako ih dodajete u jela koja se kuhaju dulje, ubacite ih tek na kraju kuhanja. Upravo će jednostavni spojevi namirnica kao što su jaja, drugo zeleno proljetno povrće, riža i tjestenina biti najbolja opcija kada su u pitanju jela s divljim šparogama.
SALATA JE UVIJEK DOBRA OPCIJA
Najjednostavnije jelo koje od divljih šparoga možete napraviti baš uvijek bit će salata. Spojiti ih možete s drugim zelenim lisnatim povrćem, dodati im rotkvice za svježinu, a zatim ubaciti i kuhano jaje kako bi vas jelo održalo zasitnima dulje vrijeme. Salatu začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a dodati joj možete i kuhanu tjesteninu ili rižu, pa čak i hrskave, tostirane komadiće kruha.
PROLJETNA SALATA OD DIVLJIH ŠPAROGA
MALO DRUGAČIJA PIZZA I ŠTAPIĆI KOJI NESTAJU U TRENU
Osim u klasičnim jelima, šparoge možete upariti i s dizanim tijestom. Odlična opcija za proljetna druženja bit će jednostavni štapići priprema kojih će vam oduzeti daleko manje vremena nego što to na prvu očekujete, a dodati im možete i komadiće pancete, pa čak i manje kockice feta sira. Osim toga, šparoge možete dodati i na pizzu. Uparite ih s jednostavnim dodacima kao što je mozzarella i pizzu poslužite još vruću. Bit će hit na svakom druženju.
ŠTAPIĆI OD DIZANOG TIJESTA SA ŠPAROGAMA
S TJESTENINOM NEMA GREŠKE
Na kraju, s tjesteninom zbilja ne možete pogriješiti. Šparoge uparite sa sitno sjeckanom pancetom, mladim lukom ili vlascem, parmezanom ili drugim sirevima, a ubaciti ih možete i u klasičnu carbonaru pa je učiniti još uzbudljivijom. Izbjegavajte umak od rajčice i slatko ili vrhnje za kuhanje koji bi mogli pokriti okus i teksturu šparoga. Umak jednostavno napravite od vode koja vam je ostala od kuhanja tjestenine i ubacite kockicu maslaca kako bi postao kremastiji.
INTEGRALNA TJESTENINA SA ŠPAROGAMA I MLADIM LUKOM
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....