I kad ste na kontinentu i nemate vremena za odlazak na ribarnicu, more nije daleko. Naime, nove tehnike zamrzavanja, pogotovo ona koju nazivamo "sea frozen" omogućuje nam da ribu i plodove mora, iako zamrznute, konzumiramo kao svježe, jer su zamrznute odmah nakon ulova, na koćama.
Ovu zanimljivost, kao i mnoštvo savjeta te nekoliko recepata za preukusna jela s potpisom chefa Nenada Komesa možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, a mi vam u nastavku, nakon njegovih recepata za najslasniji sendvič koji smo u zadnje vrijeme probali, hobotnicu s rajčicom i kukuruznim kruhom koju je pripremio na hibachi grillu te grdobinu kakvu sasvim sigurno još niste probali, danas donosimo njegov recept za sipu "na žlicu" oko koje će se voditi borba za stolom...
SIPA U BIJELOM VINU S KAPARIMA I GRDOBINOM
Trebat će vam:
150 g sipe, očišćene i narezane na kockice
100 g grdobine
1 šnita sira škripavca*
5-6 komada sezonskih mahuna
2 žlica domaće šalše
2 dl bijelog vina, pošip
½ crvenog luka
2 režnja češnjaka, u komadu
2 žličice kapara
1 ljuta papričica, po želji
sol i papar
maslinovo ulje
*umjesto škripavca možete koristiti i paški sir, tvrdi, zreli sir
Priprema:
Luk prepolovite i narežite na listiće. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani luk i sipu pa kratko pirjajte dok luk ne postane staklen. Dodajte bijelo vino, kapare i češnjak pa ostavite da se vino reducira. Podlijte vodom, dodajte 2 žlice šalše i maslinovo ulje, posolite i popaprite pa ostavite da se poklopljeno kuha 30 minuta. Za to vrijeme mahune očistite i narežite, a grdobinu ocijedite, posušite, meso odvojite od kosti i narežite na kockice. Nakon polusatnog kuhanja sipe, dodajte joj mahune i grdobinu te nastavite kuhati još 10-ak minuta. U tanjur rukom natrgajte sir škripavac i špinat te kuhanu sipu s grdobinom. Dodatno začinite maslinovim uljem. Uz jelo možete poslužiti i kuhanu palentu.