Kolač za svaku prigodu

Je li ovo skromno jelo najbolje čuvana francuska kulinarska tajna?

 Larik_malasha/Getty Images/istockphoto
‘Le cake‘ nije ono što biste na prvu pomislili.

U posljednje vrijeme na poznatim gastro adresama sve češće nailazimo na tradicionalne recepte, a posljednji među njima je i recept za koji malo tko zna izvan granica Francuske. Naime, riječ je o slanom kolaču, klasiku prave domaće francuske kuhinje koji je zadnjih desetljeća popularizirala pekarica i autorica brojnih kuharica Sophie Dudemaine.

Inače, Dudemaine je to starinsko jelo izvukla iz zaborava prije dvadeset i pet godina kada je za jedan tamošnji časopis ispričala kako su francuske bake nekada davno pripremale to jelo s jeftinim sastojcima koje su imale kod kuće, najčešće s maslinama i šunkom. Kao i talijanska pizza i ovo jelo od tijesta dugo se smatralo takozvanom cuccinom poverom, ali se s godinama nadograđivalo i postajalo je sve popularnije.

image

Jednom kad ga se odvažite ispeći probajte se poigrati dodacima

Veselovaelena/Getty Images

Zanimljivo je i da je Dudemaine među prvima uvidjela potencijal u tom jelu i krenula je eksperimentirati s tijestom i nadjevima, a desetljeće kasnije objavila je kuharicu slanih kolača koja je prodana u više od milijun primjeraka. Mediji su je prozvali francuskom Marthom Stewart, a slani kolači postali su sveprisutni na francuskim stolovima. Prošle godine izašlo je i novo izdanje kuharice koja sadrži, pazite sad, stotinu recepata za ovaj slani kolač.

Ovo jelo je vrlo jednostavno napraviti, a posebnost je u tome što se u tijesto mogu dodati različiti sastojci. U Francuskoj ga oplemenjuju slaninom, karameliziranim lukom, sušenim rajčicama, maslinama i sirevima, pa čak i ostacima pečene piletine. Dakle, potrebno je samo malo kreativnosti i mašte, a mi vam donosimo jedan od recepata.

image
Larik_malasha/Getty Images/istockphoto

Slani kolač s karameliziranim lukom, slaninom i sirom

Trebat će vam:

5 žlica neslanog maslaca (otopljenog i malo ohlađenog)
20 dkg slanine
1 srednji luk, tanko narezan
1 šalica punomasne mlaćenice
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
2 ½ šalice višenamjenskog brašna
1 ½ žličice praška za pecivo
¾ žličice sitne soli
½ žličice sode bikarbone
½ žličice svježe mljeveni crni papar
20 dkg ribanog Comté, Gruyère ili odležanog Cheddar sira
3 žlice sitno nasjeckanog peršinovog lista

Priprema:

Postavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 180 stupnjeva.

Pripremite kalup za kruh veličine oko 20 x 10 centimetara, premažite ga maslacem i dobro pobrašnite.

U velikoj tavi na laganoj vatri rastopite slaninu izrezanu na kockice, a kada se zarumeni i dovoljno iscijedi izvadite je iz tavice. Na masnoću od slanine dodajte luk i pojačajte vatru, a ako nedostaje masnoće dodajte žlicu maslaca. Luk pirjajte 10-ak minuta dok ne omekša i dobije zlatno smeđu boju.

U međuvremenu u većoj zdjeli umutite mokre sastojke: mlaćenicu, ulje i jaja, te otopljeni maslac.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, sodu bikarbonu i crni papar. Zatim dodajte sir, peršin i prepečenu slaninu i luk.

Suhe sastojke prebacite u mokru smjesu s mlaćenicom, a zatim silikonskom lopaticom dobro pomiješajte dok se sve ne sjedini.

Prelijte tijesto u kalup i pecite oko 45 minuta. Prije vađenja iz pećnice svakako zabodite čačkalicu u sredinu štruce i ako ostane čista jelo je gotovo.

Kolač ostavite desetak minuta da se ohladi i tek tada ga izvadite iz kalupa. Poslužite ga dok je još topao, sam ili uz omiljeni umak, namaz ili jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:07