Kada smo na YouTube kanalu Claire Saffitz naletjeli na video recept za, kako ga ona naziva, najbolji čokoladni kolač bez brašna, očekivali smo da je u pitanju još jedna laganija varijanta klasične Caprese torte. No, kada smo ga ovih dana isprobali, zaključili smo kako su hvalospjevi na račun ovog kolača itekako opravdani.
Kako piše u svojoj kuharici "Dessert Person", Saffitz je ovaj kolač osmislila upravo kako bi izbjegla okus i teksturu klasičnih slastica bez brašna. Recept koji je razvila prilično je jednostavan, a rezultat je lagana, sočna slastica koja se u pećnici diže te se zatim, kada se hladi, ponovno spusti i stvara, kako ih naziva, čokoladne valove. Opis iz kuharice odmah nas je natjerao na testiranje pa smo, uz manje preinake, tako u manje od sat vremena i sami iz pećnice izvadili sočan čokoladni kolač s dodatkom amaretta i vanilije.
Umjesto običnog suncokretovog ulja, koristili smo maslinovo no, kako sama Claire kaže u videu, to nije potrebno s obzirom na to da neće značajno promijeniti okus slastice. Također, preskočili smo dodavanje šećera na dno posude i vrh kolača te smo kalup jednostavno obložili papirom za pečenje. S obzirom na to da smo koristili manji kalup, količinu svih sastojaka smo prepolovili.
Osim odličnog okusa, ova slastica na kraju nas je osvojila i prozračnom teksturom, a kako bismo je dodatno osvježili, pri posluživanju smo na svaki komad dodali i žlicu džema od višnje i u rekordnom roku napravili poslasticu koja se topi u ustima i koja je, potpuno očekivano, nestala u trenu. U nastavku ostavljamo video recept Claire Saffitz, a pisani dio u potpunosti prenosimo s portala Taste. Pronaći ga možete i u kuharici "Dessert Person".
Trebat će vam:
- 283 g čokolade (najbolje od 68% kakaa)
- 112 g neutralnog ulja
- 43 g amaretta
- 6 velikih jaja (300 g)
- 60 g bademovog brašna
- 3 g soli
- 125 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Upalite i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje tako da ga premažete uljem i pospete šećerom sa svih strana (15-20 g od ukupne količine). Na štednjak stavite posudu na dno koje ste stavili malo vode, a na nju stavite posudu u kojoj ćete otapati čokoladu na pari. Pripazite da ne dodiruje vodu. U posudi pomiješajte čokoladu, ulje, amaretto i 57 g vode. Kuhajte na pari dok se čokolada ne otopi, a svi sastojci povežu. Pustite da se ohladi. Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Kada se smjesa s čokoladom ohladi, dodajte joj žumanjke. Dobro promiješajte pa dodajte i bademovo brašno. Bjelanjcima dodajte sol i istucite ih u snijeg. Kada se snijeg počne formirati, dodajte žlicu po žlicu šećera (100 g). Na kraju dodajte i vaniliju. Pripazite da bjelanjke ne istučete previše, moraju ostati sjajni. Jednu četvrtinu bjelanjaka pjenjačom umiješajte u smjesu od čokolade, a ostatak dodajte polako i umiješajte laganim pokretima špatulom. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i površinu pospite s ostatkom šećera. Pecite oko 30 do 35 minuta, dok gornji dio ne postane hrskav, kolač se digne, a čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe s tek pokojom čokoladnom mrvicom. Kada je kolač gotov, izvadite ga iz posude i stavite na rešetku za hlađenje. Spustit će se i stvoriti valove.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....