"Volim orahnjaču, makovnjaču, babku i općenito kolače s dizanim tijestom i teško mi je odlučiti koji mi je najdraži. Zato sam uzela poljsku savijaču babku kao inspiraciju i našu orahnjaču pa spojem oraha, čokolade i naranče dobila - Teinu božićnu savijaču", odgovorila nam je Tea Mamut na pitanje o svojoj omiljenoj blagdanskoj slastici pa s nama podijelila recept za sočnu savijaču s čokoladom i orasima.
Za dvije štruce će vam trebati:
12 g svježeg kvasca
100 g mlijeka
100 g jaja (2 kom)
1 žumanjak
50 g maslaca 1. sobne temperature
430 g glatkog brašna
50 g šećera
8 g soli
115 g maslaca 2 sobne temperature
Nadjev:
300 g mljevenih oraha
50 g šećera
50 g maslaca
ribana korica naranče
80 g 55% čokolade
20 g kakaa
Priprema:
Dan prije u mlakom mlijeku razmrvite kvasac, dodajte malo šećera i brašna, promiješajte i pustite da se nadigne. U samostojećem mikseru povežite brašno, šećer, jaja, žumanjak, maslac 1 i mješavinu kvasca. Miksajte nastavkom za tijesto dok se ne poveže u tijesto zatim postepeno dodajte komadić po komadić maslaca 2 dok ne postane sjajno i elastično. Ovaj cijeli proces traje oko 20 minuta. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan napravite nadjev tako što ćete zakuhati mlijeko, šećer i maslac te dodati sve ostale sastojke. Prohladite nadjev. Svaki komad tijesta razvaljajte kvadratasto na dimenzije ovisno koliki vam je pleh (najbolje peći u duguljastom kao za kruh). Premažite svaki ravnomjerno s nadjevom, zarolajte i prerežite na pola. Isprepletite i stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Stavite da se diže na toplom sat vremena. Pecite oko 35 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....