Nekada je jednostavno rješenje najbolje, pa je tako najlakše komad mesa kao što je svinjska potrbušina dobro začiniti i ubaciti u pećnicu da se polako peče sve dok se mast ne otopi i meso se ne počne raspadati od sočnosti i mekoće. Nemojte zaboraviti dodatno zapeći koricu kako bi postala božanstveno hrskava! U slučaju da ste u žurbi, istu tu potrbušinu usitnite na kockice i ubacite u wok, dodajte umak po želji i složite pravi spektakl od jela. Ako pritom u zamrzivaču imate povrće poput domaćih mahuna koje možete iskoristiti za ukusno i dobro začinjeno jelo da ne morate u zadnji čas do tržnice ili dućana, još je bolje!
Azijske ljutkaste mahune s potrbušinom
Trebat će vam:
300 g svinjske potrbušine
150 g smrznutih zelenih mahuna
4 ljutike
2 režnja češnjaka
1 čili
3 mlada luka
četvrt žličice soli
Za umak:
1 žlica ribljeg umaka
1 žlica umaka od kamenica
pola žličice šećera
pola žličice crnog papra
četvrt žličice soli
Priprema:
Odstranite kožu sa svinjske potrbušine, narežite je na kockice, začinite s četvrt žličice soli i ostavite da odstoji 15 minuta.
Odmrznite zelene mahune pa ih blanširajte u kipućoj vodi minutu i pol, ocijedite ih i isperite pod vodom, kako biste zaustavili proces kuhanja. Ocijedite i ostavite sa strane. U maloj posudi pomiješajte sve sastojke s popisa umaka. Dodajte češnjak, ljutiku i čili u mužar i tucite dok ne nastane krupna pasta.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, dodajte malo ulja i papirnatim ubrusom ga rasporedite po tavi. Dodajte svinjsku potrbušinu i pržite je dok ne porumeni.
Povucite svinjetinu na jednu stranu tave, a na drugu dodajte češnjak, ljutiku i čili. Miješajte 30 sekundi, a zatim pomiješajte sa svinjskom potrbušinom. Dodajte umak i miješajte 30 sekundi prije nego što dodate zelene mahune. Promiješajte još 30 sekundi i pospite mladim lukom.
Maknite s vatre i poslužite uz rižu.
Hrskava potrbušina sa začinima
Trebat će vam:
½ žličice sjemenki komorača
½ žličice sjemenki kima
1 žlica krupne soli
2,5 kg svinjske potrbušine bez kostiju, a ispresijecane kože
2 žlice maslinova ulja
250 ml vode
2 glavice luka
1 mala lukovica komorača
80 ml bijelog balzamičnog octa
120 g tekućeg meda
80 ml likera amara
60 ml pilećeg temeljca
1 mali radič
35 g prženih nasjeckanih lješnjaka
Priprema:
U mužaru grubo zdrobite sjemenke komorača i kima sa žlicom krupne soli. Natrljajte kožu svinjske potrbušine. Ohladite meso najmanje četiri sata ili preko noći.
Zagrijte pećnicu na 240 °C.
Natrljajte svinjsku koru žlicom ulja.
Stavite na deblje kolutove narezan luk u dublji pleh za pečenje. Na vrh stavite svinjetinu, s kožom prema gore.
Pecite 30 minuta ili dok korica ne postane hrskava i zlatna. Pažljivo dodajte 250 ml vode u posudu (pripazite, moglo bi lagano prskati).
Smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 2 sata i 30 minuta, ili dok meso ne omekša i ne raspadne se.
Izvadite meso iz pećnice i ostavite sa strane da se odmori.
Prebacite luk u zdjelu, zdrobite ga vilicom i ostavite sa strane.
Zagrijte preostalu žlicu ulja u velikoj neprianjajućoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte na mandolinu tanko narezani komorač i kuhajte tri minute ili dok ne omekša. Dodajte ocat, zakuhajte i kuhajte dvije minute. Začinite, dodajte med i amaro i kuhajte 6-8 minuta dok ne postane ljepljivo. Dodajte zdrobljeni luk i temeljac te pirjajte kratko.
Maknite s vatre, dodajte radič i lagano miješajte dok ne uvene.
Toplu mješavinu radiča i luka prelijte po svinjetini i pospite lješnjacima za posluživanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....