Kada se zaželite jela koje spada u kategoriju pravog "comfort fooda", ne morate tražiti puno dalje od vlastite smočnice. Izvadite iz nje konzervu omiljenog graha i pelate, kao i luk, iz hladnjaka slaninu ili kobasicu kako biste jelo dodatno obogatili i bacite se na pripremu zapečenog graha! Pritom je korisno imati posudu ili tavu koju možete samo prebaciti sa štednjaka u pećnicu da se cijelo jelo u dvadesetak minuta fino zapeče. U svakom slučaju ćete tako imati za pranje kada budete gotovi s jelom.
Zapečeni grah
- 1 veći luk
- 1 paprika
- 4 žlice pelata
- 1 žlica ajvara
- 1 lovorov list
- 1 žličica dimljene paprike
- 2 konzerve graha
- kobasice ili slanina po želji
- svježi peršin
- sol i papar
- čili po želji
- ulje
Na ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte ribanu mrkvu, a zatim i sitno sjeckanu papriku. Pustite da se pirja 10-ak minuta. Ubacite sitno sjeckanu slaninu ili kobasicu, ako ih koristite. Dodajte pelate, ajvar, ubacite lovorov list i začinite po želji. Ne zaboravite sol i papar. Kuhajte 20-ak minuta, a zatim dodajte i isprani grah iz konzerve. Po potrebi dodajte malo tekućine (temeljac ili vodu). Kada je gotovo, maknite s vatre, po želji pospite s malo topivog sira i stavite u pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva na 20-ak minuta. Prije posluživanja pospite svježim sjeckanim peršinom. Poslužite toplo.