Hot cross buns

Imamo savršen recept za tradicionalna slatka peciva koja se pripremaju na Veliki petak

Ova aromatizirana peciva prave se s voćem i tradicionalno se pripremaju od Ujedinjenog Kraljevstva, preko Australije do Južne Afrike

Možda ih još niste pekli, ali hot cross buns su aromatizirana peciva s voćem i križem na vrhu koja se tradicionalno spravljaju na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Africi i Kanadi, Indiji, Pakistanu, na Malti, u Sjedinjenim Američkim Državama te zemljama Commonwealtha.

Iako danas postoje recepti po kojima se u hot cross buns dodaje kakao ili čokolada, originalna receptura kaže kako u ovo slatko tijesto ide samo voće. I to suhe grožđice, ribizle ili brusnice i sitno narezano kandirano voće. Ova topla i aromatična uskrsna peciva prepoznatljiva su i po križu na vrhu, koje predstavlja Kristovo raspeće. Upravo zato ih se i peče na Veliki petak.

Ako ih još niste imali prilike pripremati i kušati, svakako ih preporučujemo jer je riječ o prekrasno mekanim slatkim aromatiziranim pecivima koja samo na prvu podsjećaju na poznati talijanski panettone. Zbog strukture tijesta, moguće ih je puniti kao buhtle, a to možete učiniti pekmezom ili nadjevom, već kako više volite i što imate pri ruci.

Uz ova uskrsna peciva vežu se i neke legende ili, bolje rečeno, predrasude. Od one da se jedno pecivo objesi u kuhinju jer će čuvati kuću od požara i kruh će uvijek dobro uspijevati, do one kako ovo pecivo uz točno odabrane riječi treba podijeliti s prijateljem kako bi prijateljstvo trajalo cijelu godinu.

Bilo to istina ili ne, ostaje kako ih bez obzira na to vrijedi isprobati. Za njihovu pripremu treba tek 20-ak minuta, a jednako toliko se i peku. Jedino što će vam uzeti vrijeme je ono dok se tijesto diže. Ali vrijedi strpljenja, dobit ćete lijepa pahuljasta i mirisna peciva koja se ne mogu usporediti sa sličnima iz pekarnica.

image
Los_angela/Getty Images/istockphoto

Sastojci za 12 peciva:

  • 9 grama kvasca
  • 110 g šećera (superfini šećer)
  • 375 ml mlijeka, toplog
  • 640 g glatkog brašna
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/2 žličica klinčića
  • 1/2 žličice soli
  • 210 g suhih grožđica, ribizla ili brusnica
  • 1 - 2 naranče, samo kora
  • 50 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
  • 1 jaje, sobne temperature
  • 35 g dodatnog brašna

Za križeve:

  • 75 g glatkog brašna
  • 5 žlica vode

Za glazura:

  • 1 žlica džema od marelica (ili meda)
  • 2 žličice vode

Priprema:

KAKO UMIJESITI TIJESTO

Zamijesite suhe sastojke - brašno, kvasac, šećer, sve začine i sol stavite u veliku zdjelu. Kratko izmiješajte samostojećim mikserom opremljenim kukom za tijesto.
Dodajte mokre sastojke - maslac, mlijeko, jaje, grožđice i narančinu koricu.

Miješanje tijesta u mikseru: Sve zajedno mijesite 5 minuta dok se ne formira glatko elastično tijesto. Počnite s brzinom 2, a kada se sastojci sjedine, povećajte na brzinu 4. Nakon 1 minute, ako je potrebno, dodajte još brašna tek toliko da se tijesto odmakne od posude prilikom miješanja i da se ne lijepi za prste.

Ručno miješenje: Alternativno, radnu površinu pospite brašnom i mijesite ručno 10 minuta.

Tijesto je dovoljno umiješeno kada je glatko i ne puca kada se razvlači.

image
Amberto4ka/Getty Images/istockphoto

PRVO DIZANJE TIJESTA: Ostavite tijesto u zdjeli, pokrijte ga prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči. To će trajati između 30 minuta i sat i 30 sata, ovisno o tome koliko je toplo.

FORMIRANJE KUGLICA

Pleh 31,5 x 23,5 cm obložite papirom za pečenje.
Uklonite prozirnu foliju i izbušite tijesto da se ispuše.
Pobrašnite radnu površinu, stavite tijesto na radnu površinu, oblikujte cjepanicu - to će ispuhati zrak. Izrežite na 12 jednakih dijelova.
Dio po dio tijesta uzmite u ruku i pritisnite dlanom prema dolje, pa prstima skupite u kuglu, a potom kratko zarolajte tijesto da napravite pravilnu kuglu.
Stavite kuglicu glatkom stranom prema gore na pleh. Ponovite s preostalim tijestom. Poredajte ih u redove 3 x 4.

image

Traditional hot cross buns with honey and butter on a concrete background. Selective focus.

Janna Danilova/Getty Images/istockphoto

DRUGO DIZANJE TIJESTA: Komad prozirne folije lagano pošpricajte uljem (bilo kojim), a zatim ga nježno i labavo ostavite preko pleha i peciva. Vratite pleh na toplo mjesto i ostavite 30 - 45 minuta dok se tijesto ne digne za oko 75%. Uključite i zagrijte pećnicu na 180°C.

FORMIRANJE KRIŽEVA

Pomiješajte brašno i vodu dok ne nastane gusta tekuća pasta.
Dobivenu pastu velikom žlicom prebacite u dresirnu ili vrećicu sa zatvaračem (odrežite jedna kut).
Uklonite foliju s peciva i napravite križeve istiskujući pastu po cijeloj dužini i širini peciva. Činite to polako da crte budu ravne.

image
Janna Danilova/Getty Images/istockphoto

PEČENJE I GLAZURA

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 22 minute ili dok se peciva ne zarumene. Boja je najbolji test za ovaj recept.
U međuvremenu stavite džem i vodu u zdjelicu i zagrijte na 30 sekundi u mikrovalnoj pećnici ili zagrijte na laganoj vatri oko 5 minuta (nemojte da zakipi). Promiješajte da se sjedini.
Izvadite peciva iz pećnice. Nježno podignite i prebacite peciva na rešetku za hlađenje.
Premažite ih glazurom od pekmeza dok je topla. Ostavite da se upije i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:52