Možda ih još niste pekli, ali hot cross buns su aromatizirana peciva s voćem i križem na vrhu koja se tradicionalno spravljaju na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji, na Novom Zelandu, u Južnoj Africi i Kanadi, Indiji, Pakistanu, na Malti, u Sjedinjenim Američkim Državama te zemljama Commonwealtha.
Iako danas postoje recepti po kojima se u hot cross buns dodaje kakao ili čokolada, originalna receptura kaže kako u ovo slatko tijesto ide samo voće. I to suhe grožđice, ribizle ili brusnice i sitno narezano kandirano voće. Ova topla i aromatična uskrsna peciva prepoznatljiva su i po križu na vrhu, koje predstavlja Kristovo raspeće. Upravo zato ih se i peče na Veliki petak.
Ako ih još niste imali prilike pripremati i kušati, svakako ih preporučujemo jer je riječ o prekrasno mekanim slatkim aromatiziranim pecivima koja samo na prvu podsjećaju na poznati talijanski panettone. Zbog strukture tijesta, moguće ih je puniti kao buhtle, a to možete učiniti pekmezom ili nadjevom, već kako više volite i što imate pri ruci.
Uz ova uskrsna peciva vežu se i neke legende ili, bolje rečeno, predrasude. Od one da se jedno pecivo objesi u kuhinju jer će čuvati kuću od požara i kruh će uvijek dobro uspijevati, do one kako ovo pecivo uz točno odabrane riječi treba podijeliti s prijateljem kako bi prijateljstvo trajalo cijelu godinu.
Bilo to istina ili ne, ostaje kako ih bez obzira na to vrijedi isprobati. Za njihovu pripremu treba tek 20-ak minuta, a jednako toliko se i peku. Jedino što će vam uzeti vrijeme je ono dok se tijesto diže. Ali vrijedi strpljenja, dobit ćete lijepa pahuljasta i mirisna peciva koja se ne mogu usporediti sa sličnima iz pekarnica.
Sastojci za 12 peciva:
- 9 grama kvasca
- 110 g šećera (superfini šećer)
- 375 ml mlijeka, toplog
- 640 g glatkog brašna
- 2 žličice cimeta u prahu
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 žličica klinčića
- 1/2 žličice soli
- 210 g suhih grožđica, ribizla ili brusnica
- 1 - 2 naranče, samo kora
- 50 g neslanog maslaca, otopljenog i ohlađenog
- 1 jaje, sobne temperature
- 35 g dodatnog brašna
Za križeve:
- 75 g glatkog brašna
- 5 žlica vode
Za glazura:
- 1 žlica džema od marelica (ili meda)
- 2 žličice vode
Priprema:
KAKO UMIJESITI TIJESTO
Zamijesite suhe sastojke - brašno, kvasac, šećer, sve začine i sol stavite u veliku zdjelu. Kratko izmiješajte samostojećim mikserom opremljenim kukom za tijesto.
Dodajte mokre sastojke - maslac, mlijeko, jaje, grožđice i narančinu koricu.
Miješanje tijesta u mikseru: Sve zajedno mijesite 5 minuta dok se ne formira glatko elastično tijesto. Počnite s brzinom 2, a kada se sastojci sjedine, povećajte na brzinu 4. Nakon 1 minute, ako je potrebno, dodajte još brašna tek toliko da se tijesto odmakne od posude prilikom miješanja i da se ne lijepi za prste.
Ručno miješenje: Alternativno, radnu površinu pospite brašnom i mijesite ručno 10 minuta.
Tijesto je dovoljno umiješeno kada je glatko i ne puca kada se razvlači.
PRVO DIZANJE TIJESTA: Ostavite tijesto u zdjeli, pokrijte ga prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči. To će trajati između 30 minuta i sat i 30 sata, ovisno o tome koliko je toplo.
FORMIRANJE KUGLICA
Pleh 31,5 x 23,5 cm obložite papirom za pečenje.
Uklonite prozirnu foliju i izbušite tijesto da se ispuše.
Pobrašnite radnu površinu, stavite tijesto na radnu površinu, oblikujte cjepanicu - to će ispuhati zrak. Izrežite na 12 jednakih dijelova.
Dio po dio tijesta uzmite u ruku i pritisnite dlanom prema dolje, pa prstima skupite u kuglu, a potom kratko zarolajte tijesto da napravite pravilnu kuglu.
Stavite kuglicu glatkom stranom prema gore na pleh. Ponovite s preostalim tijestom. Poredajte ih u redove 3 x 4.
DRUGO DIZANJE TIJESTA: Komad prozirne folije lagano pošpricajte uljem (bilo kojim), a zatim ga nježno i labavo ostavite preko pleha i peciva. Vratite pleh na toplo mjesto i ostavite 30 - 45 minuta dok se tijesto ne digne za oko 75%. Uključite i zagrijte pećnicu na 180°C.
FORMIRANJE KRIŽEVA
Pomiješajte brašno i vodu dok ne nastane gusta tekuća pasta.
Dobivenu pastu velikom žlicom prebacite u dresirnu ili vrećicu sa zatvaračem (odrežite jedna kut).
Uklonite foliju s peciva i napravite križeve istiskujući pastu po cijeloj dužini i širini peciva. Činite to polako da crte budu ravne.
PEČENJE I GLAZURA
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 22 minute ili dok se peciva ne zarumene. Boja je najbolji test za ovaj recept.
U međuvremenu stavite džem i vodu u zdjelicu i zagrijte na 30 sekundi u mikrovalnoj pećnici ili zagrijte na laganoj vatri oko 5 minuta (nemojte da zakipi). Promiješajte da se sjedini.
Izvadite peciva iz pećnice. Nježno podignite i prebacite peciva na rešetku za hlađenje.
Premažite ih glazurom od pekmeza dok je topla. Ostavite da se upije i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....