NAJLJEPŠE PISANICE

Sve na jednom mjestu: Kako izbijeliti jaja i top savjeti za bojenje kupovnim i prirodnim bojama

Želite li drugačije, još ljepše pisanice na svom uskršnjem stolu, onda nema boljeg trenutka od ovog!

Oslikana uskrsna jaja, odnosno pisanice, od davnina su običaj na našim prostorima. Oživite i vi duh tradicije, oslobodite svoju kreativnost pa djecu, obitelj i prijatelje razveselite originalnim pisanicama. Birajte pritom između jednostavnije opcije i kupovnih boja kojima ćete, uz nekoliko dobrih savjeta, dobiti najljepše nijanse i tehnika koje su koristile naše bake te iskoristite prirodne materijale koje imate kod kuće. Jaja tako oslikati možete cvijećem, biljnim ili životinjskim motivima, a za boje koristite namirnice kao što su špinat i blitva, crveni kupus, ljubičasti i crveni luk, cikla, kurkuma...

Jednom kad iskusite koliko opuštaju trenuci kreativnog rada i druženja s najmilijima, za očekivati je da ćete ovakav uskrsni običaj vrlo vjerojatno učiniti tradicijom i u svom domu.

SAZNAJTE ZAŠTO SU U MEĐIMURJU JAJA ‘ČRNA‘

KAKO NAJJEDNOSTAVNIJE DOBITI NAJLJEPŠU BOJU?

Za početak, u slučaju da na raspolaganju nemate previše vremena, kupovne prehrambene boje mogu biti dobra opcija, a brzinski postupak može spasiti spasiti stvar u zadnji čas.

Dobro je znati kako danas, osim klasičnih blago smeđih jaja, u supermarketima možete pronaći i ona bijela ili ih, pak, izbijeliti možete i sami (postupak donosimo u nastavku teksta). Kada je u pitanju bojenje jaja kupovnim bojama, za bijela jaja bolje opcije bit će pastelne boje, dok će se na smeđa jaja bolje primati boje kao što su plava i ljubičasta. I ne brinite ako u supermarketu ne pronađete boje označene isključivo za bojenje jaja. Obojiti ih, naime, možete i običnim bojama za kolače. Birajte one tekuće ispred boja u gelu, njima ćete lakše rukovati, a zatim i dobiti intenzivnije boje.

image
Gpointstudio/Getty Images/istockphoto

Osim vode, bojama dodajte i žlicu ili dvije alkoholnog octa kako bi se bolje uhvatile za ljusku i kako bi bile intenzivnije. U slučaju da pri ruci nemate ocat, koristiti možete i limunov sok. Na 3 do 4 kapi boje, dodajte oko 100 mililitara vode i 2 žlice kiseline pa pustite da jaje stoji otprilike 5 minuta. Ako želite dobiti jaču boju, koristite duplo više boje, octa i jaja u tekućini držite 10-ak minuta.

Također, kada ste dobro zaštitili stol i pripremili dovoljno velike keramičke ili plastične čaše u kojima ćete bojati jaja, ne zaboravite pripremiti mjesto na kojem ćete jaja osušiti. Dobra ideja bit će rešetka na kojoj obično hladite kruh nakon pečenja. Osim što postoji zbilja mala mogućnost da na taj način oštetite boju na jajima, kasnije ćete je i vrlo lako oprati.

U slučaju da pri ruci nemate takav kuhinjski alat, pomoći si možete i plastičnim čepovima od, primjerice, gaziranih pića ili vode. Bitno je samo da su dublje i deblje kako bi mogle držati jaje. Također, ispod mjesta na kojem ćete sušiti jaja obavezno stavite i komad kuhinjskog ubrusa kako vam boja ne bi kapala po radnoj površini.

image
Gmvozd/Getty Images/istockphoto

A ŠTO JE S PRIRODNIM BOJAMA?

Iskoristit ćemo ovu prigodu da se podsjetimo našeg istraživanja u bojenju jaja u kojemu su nam svojevremeno pomogle kolegice Matea Domitrović i Berislava Picek. Te 2016. godine i mi smo poželjeli drugačije pisanice u nekim novim tonovima i s neobičnim šarama pa smo dobili prava unikatna jaja. Dakle, kupili smo špinat i blitvu, crveni kupus, ljubičasti i žuti luk, ciklu, kurkumu, a jaja, i to kokošja, pačja i gusja, osigurala nam je teta Nada iz Dragonošca.

Znali smo otprilike koje boje ćemo dobiti od pojedine namirnice, no što će se u konačnici izroditi nismo znali. Dakle, za farbanje jaja na prirodan način potrebne su neke od navedenih namirnica, nekoliko posuda, voda i malo alkoholnog octa koji se i ovdje dodaje kako bi intenzitet boje bio jači, odnosno da bi se ona jače “primila”.

image
Berislava Picek/Cropix

Olupine luka koristili smo na uobičajen starinski način - djetelina i listići s livade plus najlon čarapa. Ima ih raznih, mekšeg, hrskavijeg, blažeg ili mesa intenzivnijeg okusa, a na prvu ih razlikujemo po boji ljuske. Za bojenje je najbolje uzeti smeđu i ljubičastu.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako ih imate dovoljno, odvojite ih pa će jaja od smeđe biti - smeđa, a od ljubičaste - pa samo ime govori. Ako ih nemate dovoljno, pomiješajte ih. Jaja će biti mahagonij-smećkasta. Od ljubičastog luka mi smo dobili pravu zagasitu bordo smeđu nijansu.

image
Berislava Picek/Cropix

Potom smo se bacili na "zelenjavu". Jaja smo u posudi sa zelenjem držali nešto kraće pa nismo dobili jaku zelenu boju, no da smo ih ostavili tako preko noći, vjerojatno bismo imali nijansu proljetne livade.

image
Berislava Picek/Cropix

Crveni kupus bio je sljedeći na redu i totalno nas je iznenadio, jer vodu u kojoj se kuhao nismo procijedili, već smo jaja uronili u posudu sa zeljem i ubrzo su se na njima stvorili nepravilni otisci trakica kupusa svijetloplave nijanse. Crveni kupus, naime, ima intenzivan pigment, tako da će ljusku jajeta, pogotovo ako je bijela, obojiti u ljubičasto. No, mi smo jaja ostavili u zdjelici s rezanim listovima. Efekt je bio fenomenalan: ljuska je poprimila različite nijanse, od plave do ljubičaste.

image
Berislava Picek/Cropix

Morali smo isprobati i žutu. Osim što kurkuma ima intenzivnu boju, intenzivan joj je i okus, pa ako je koristite kod pripremanja jela, dovoljno je dodati pola žličice. Mi smo prah najprije pomiješali s malo vode, a potom smjesu dodali u zdjelu s većom količinom vode, kapnuli malo bijelog octa i ostavili jaja da se kuhaju. Njihova nas je boja odmah podsjetila na tople i sunčane dane koji dolaze.

image
Berislava Picek/Cropix

A kako se u našoj košarici našla i cikla, bio je red da u konačnici i njoj posvetimo nekoliko jaja. Ciklu smo ogulili i narezali je na kockice da pusti boju (kad je kuhate za salatu nemojte je guliti!). Stavili smo je u vodu s jajima i kuhali. Neka smo jaja potom dodatno natrljali komadićima svježe cikle i dobili poseban efekt!

Savjet više!

Kad su obojene, pisanice ostavite da se osuše, a onda ih suhe premažite slaninom ili mašću kako biste im podarili sjaj.

image
Berislava Picek/Cropix

KAKO DA JAJA PRI KUHANJU NE PUKNU?

1. pravilo - jaja trebaju biti sobne temperature

2. pravilo - kad ih stavljate u posudu u kojoj ćete ih kuhati, nikad ih ne stavljajte jedna na druga, već samo onoliko koliko ih stane na dno posude

3. pravilo - jaja uvijek stavite kuhati u hladnu vodu

4. pravilo - kuhajte ih s 2 žlice soli

5. pravilo - kuhajte ih na srednje jakoj vatri

6. pravilo - kada voda zakipi, ostavite jaja da se kuhaju još 2, 3 minute

7. pravilo - ostavite jaja da se lagano hlade u vodi, nemojte ih vaditi sve dok nije prošlo barem 15-ak minuta

KAKO IZBIJELITI JAJA

Svi znamo, na bijela jaja bolje se prima boja, a ako ih niste našli u trgovini, ne očajavajte, jaja možete izbijeliti i kod kuće. Trebaju vam voda i alkoholni ocat u istom omjeru. Stavite jaja u lonac i potopite ih vodom i octom te ih stavite kuhati. Kada voda zavrije, smanjite vatru i skinite pjenu koja se stvorila. Nakon deset minuta jaja rashladite vodom pa ih do kraja oprezno operite spužvicom da pri pranju ljuska ne bi pukla. Nakon što ih operete, trebala bi biti potpuno bijela i spremna za bojanje.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE

Osim prirodnim bojama, kuhana jaja možete ukrasiti i decoupage tehnikom, omatanje (oplitanje), ali i prekrasnom batik tehnikom voskom.

image
Sofia Popovych/Getty Images/istockphoto

Za batik tehniku trebat će vam:

  • svijeća
  • pero
  • vosak
  • jaja

Postupak:

  1. Skuhajte jaja dan ranije.
  2. Na vrat pera stavite kuglicu voska (veličine zrna riže).
  3. Zagrijte, odnosno otopite vosak na plamenu svijeće i njime ispišite ili oslikajte jaja, pazeći da vosak iz pera ne kapa po jajetu.
  4. Posudu u kojoj ćete kuhati jaja obilno napunite ljuskama luka, a na dno stavite grančice, malo sijena ili slame (kao ptičje gnijezdo), što će spriječiti pucanje jaja i topljenje voska tijekom kuhanja.
  5. Ulijte vodu i kuhajte do točke vrenja, ne dirajući jaja.
  6. Jaja izvadite žlicom i obrišite ih odmah pamučnom krpom.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:36