Ponekad je tanjur toplog jela na žlicu sve što želimo nakon dugog i napornog radnog dana, a upravo je jesen stvorena za pripremu najbogatijih variva i juha. Osim što su ukusna i griju na najfiniji način, takva se jela pripremaju brzo i bez puno kompliciranja. U njih možete ubaciti omiljeno povrće, žitarice, mahunarke i neizostavne začine poput papra i crvene paprike.
Također, s obzirom na to da tijekom tjedna najčešće kuhamo kasnije poslije podne, tek po povratku s posla, važno nam je da nakon večere ne ostaje previše suđa. Upravo iz tog razloga, smislili smo pet recepata za jela na žlicu priprema kojih ne zahtijeva više od jednog lonca i kuhače. Najbolje od svega, dok se zdrave, zasitne i ukusne juhe i variva krčkaju, preostaje nam vremena za obavljanje preostalih poslova po kući ili, jednostavno, odmor od svakodnevnih briga.
GUSTO VARIVO S BUČOM
Potrebni sastojci: 400 g junetine, 1 luk, 2 režnja češnjaka, 2 mrkve, 1 manji komad celera, 1 manja butternut buča, 1 konzerva graha, 1 žličica kumina, 1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike, 1 manji komadić đumbira, sol i Vegeta Maestro crni papar
Junetinu najprije narežite na komadiće. Luk, češnjak, mrkvu i celer nasjeckajte na sitno, a butternut buču na kockice. Đumbir naribajte. U dubljoj zdjeli zagrijte malo ulja, dodajte meso i zapecite sa svih strana. Meso izvadite, a na istu masnoću dodajte luk. Pirjajte dok se luk ne zažuti, a zatim dodajte češnjak, mrkvu i celer. Pirjajte pet minuta pa vratite meso. Dodajte i nasjeckanu buču i začinite sve zajedno ribanim đumbirom, kuminom, Vegeta Maestro crvenom paprikom, soli i Vegeta Maestro paprom. Dodajte temeljac ili vodu toliko da prekrije sve sastojke i krčkajte dok svi sastojci ne omekšaju, oko 40 minuta. Na kraju dodajte grah. Poslužite uz prilog po želji ili tostirani kruh.
KISELI KUPUS, KOBASICE I LEĆA NA ŽLICU IZ PEĆNICE
Potrebni sastojci: 1 luk, 3 režnja češnjaka, 100 g slanine, 2 para kobasica, 100 g leće, 300 g kiselog kupusa, 2 lovorova lista, 1 žličica Vegeta Maestro slatke paprike, sol i Vegeta Maestro crni papar
Najprije nasjeckajte luk i slaninu. Pripremite posudu koja može i u pećnicu pa na njoj zagrijte malo ulja. Dodajte luk i slaninu i pirjajte pet minuta ili dok se luk ne zažuti. Dodajte sitno sjeckani češnjak i pirjajte još jednu minutu. Dodajte leću koju ste prethodno namočili u vodi (preko noći ili nekoliko sati), lovorov list, Vegeta Maestro dimljenu papriku, sol, Vegeta Maestro papar i kiseli kupus. Sve dobro promiješajte. Dodajte nasjeckane kobasice i sve zajedno prelijte toplom vodom ili temeljcem. Prebacite u pećnicu i pustite da se poklopljeno krčka sat vremena. Poslužite toplo.
VARIVO S GRAHOM I PILETINOM
Potrebni sastojci: 1 glavica luka, 2 paprike, 2 mrkve, 3 režnja češnjaka, 400 g otkoštene piletine, 1 konzerva graha, 1 konzerva kukuruza, 2 žličice Vegeta Maestro slatke dimljene paprike, prstohvat Vegeta Maestro chilija, sol i Vegeta Maestro crni papar, svježi peršin
Luk nasjeckajte na polumjesece, papriku na rezance, a mrkvu na kolutiće. Češnjak nasjeckajte na sitno. Piletinu narežite na manje komade. U dubljoj posudi najprije piletinu zapecite sa svih strana. Maknite je pa na isto ulje dodajte luk. Pirjajte 2-3 minute, pa dodajte češnjak, mrkvu i papriku. Dodajte i piletinu. Začinite Vegeta Maestro dimljenom paprikom, Vegeta Maestro chilijem, soli i Vegeta paprom. Promiješajte i dodajte temeljac ili vodu toliko da pokrije sve sastojke. Kuhajte 30 minuta pa dodajte grah i kukuruz. Dodajte još tekućine po potrebi i kuhajte još 10 minuta. Dodatno začinite po potrebi. Na kraju pospite svježim peršinom.
GUSTO VARIVO SA ŠPINATOM I SLANUTKOM
Potrebni sastojci: 1 glavica luka, 1 veća paprika, 1 konzerva slanutka, 2 žličice Vegeta Maestro slatke dimljene paprike, 300 g špinata, 1 manji batat, 4 žlice pelata, 1 žličica kumina, 1 žličica kima, 1 žličica kurkume, 1 žličica Vegeta Maestro Curryja, sol i Vegeta Maestro crni papar
Na maslinovom ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Kada poprimi zlatnu boju dodajte sjeckanu papriku. Pirjajte 5 minuta, a zatim dodajte kumin, Vegeta Maestro dimljenu papriku, Vegeta Maestro curry, kim i kurkumu. Kratko tostirajte, a zatim dodajte sjeckani batat, pelate, sol i Vegeta Maestro papar. Sve dobro promiješajte i kuhajte 10-ak minuta. Dodajte konzervu slanutka i dodajte tekućine (vode ili temeljca) dovoljno da prekrije sve sastojke. Dok se slanutak krčka, operite i očistite špinat. Nasjeckajte ga na sitno i ubacite u lonac s ostatkom sastojaka. Po potrebi dodajte još vode ili temeljca, ali pripazite da jelo ostane dovoljno gusto. Po želji, na kraju pospite čilijem i poslužite uz tople kruščiće ili rižu.
JUHA S HELJDOM, GLJIVAMA I DIMLJENOM PAPRIKOM
Potrebni sastojci: 2 režnja češnjaka, 200 g šampinjona ili druge gljive po izboru, 200 g heljde, 3 žlice kiselog vrhnja, 1 žličica Vegeta Maestro slatke dimljene paprike, 1 lovorov list, 1 krumpir, sol, Vegeta Maestro crni papar
Češnjak nasjeckajte na sitno. U posudi zagrijte maslinovo ulje i dodajte češnjak ga pa pirjajte jednu minutu. Na češnjak dodajte sjeckane gljive. Pirjajte oko pet minuta pa dodajte sitno sjeckani krumpir i heljdu. Dodajte i Vegeta Maestro dimljenu papriku, sol i Vegeta Maestro papar, a zatim i vodu ili temeljac. Kuhajte dok krumpir i heljda ne omekšaju, a zatim dio tekućine odvojite i pomiješajte s tri žlice kiselog vrhnja. Vratite u lonac i kuhajte još 2-3 minute. Poslužite toplo.
Sudjelujte u nagradnom natječaju 'Ljuti kao papar ili crveni kao paprika?'
Dok kuhate s omiljenim začinima, razmislite i o sudjelovanju u novom natječaj Vegeta Maestro natječaju "Ljuti kao papar ili crveni kao paprika". Dovoljno je tek prisjetiti se ljute ili nelagodne situacije i možda baš vi osvojite vrijedne nagrade. Naime, vjerujemo kako ste se i vi, baš kao i mi, barem jednom u životu našli u situaciji iz koje ste izašli ljuti kao papar ili crveni kao paprika od nelagode, a pri kupnji Vegeta Maestro crnog papra i jedne Vegeta Maestro crvene paprike sada upravo te situacije možete iskoristiti u svoju korist. Sačuvajte račun, posjetite stranicu https://www.zacini-inspiracije.hr/ i do kraja mjeseca sudjelujte u zabavnom nagradnom natječaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....