Ako ste u misiji postizanja super fit figure do ljeta ili se samo želite riješiti viška kilograma koji su se skupili u zimskim mjesecima znate da mršavljenje nije nimalo zabavno. Posebno kada rezultate postižete jako sporim tempom.
Mučite se, planirate, pripremate, trenirate, kontrolirate koliko i što jedete, potpuno ste samodisciplinirani, no vaga nikako ne pokazuje brojku koju ste zamislili.
Koliko god se vi trudili, na kraju se jednostavnost i brzina 'skidanja' kilograma svodi na vaš metabolizam, proces kojim vaše tijelo pretvara hranu u energiju. Naime, ako imate brz, tada će se sva hrana u vašem tijelu potrošiti kao energija, ali ako imate spor, pohranit će se u obliku masnih stanica zbog kojih se debljate.
No, nema mnogo sretnika s brzim metabolizmom koji mršave kao od šale. Stoga bi prvi korak ka gubitku kilograma trebao biti poboljšanje istoga. Srećom, pomoć za učinkovito poticanje metabolizma vjerojatno već imate u svom kuhinjskom ormariću. Riječ je o crnom papru, najboljem savezniku u mršavljenju.
Ovaj moćni začin pripada biljnoj obitelji paprovki, uglavnom se uzgaja u južnoj Indiji i jedan je od najčešće korištenih začina u svijetu. Fini papar dobiva se mljevenjem sušenih bobica drvenaste zimzelene biljke penjačice Piper nigrum. Oštar je i blago ljutkastog okusa koji daje karakter mnogim jelima kao što su kuhano povrće, jela od tjestenine, meso, riba, perad i još mnogo toga.
Kralj začina
Crni papar jedna je od glavnih namirnica u domaćinstvima širom svijeta, no zapravo je mnogo više od toga. Smatra se 'kraljem začina' i koristi se već tisućama godina u drevnoj medicini zbog visoke koncentracije korisnih biljnih spojeva.
Obiluje mnoštvom zdravih minerala i antioksidansa, može pomoći u smirivanju upale, a pruža olakšanje od prehlade i gripe, ali i od probavnih smetnji. No, uz sve navedeno, zahvaljujući piperinu, 'čarobnom' spoju koji poboljšava probavu, crni papar još pomaže i u mršavljenju ubrzavanjem metabolizma i smanjenjem apetita. U jednoj studiji 16 odraslih osoba prijavilo je smanjen apetit nakon što su popili napitak na bazi crnog papra u odnosu na konzumaciju vode s okusom.
Vjeruje se da i piperin, glavni sastojak crnog papra, ima moć spriječiti tijelo u stvaranju novih masnih stanica, stoga neki znanstvenici zagovaraju da ga se koristi za liječenje pretilosti.
Možda ste čuli kako ljudi govore da prezačinjena hrana može poremetiti vaš probavni sustav. I nisu u potpunosti u krivu. Međutim, u umjerenim količinama, začini poput crnog papra mogu učiniti čuda.
Zdrava probava ključna je za mršavljenje, a ljutkasta hrana brže se metabolizira zbog termogenog učinka, odnosno stvaranja topline u organizmu. Što je termogeni učinak veći, to je veća i stopa vašeg tijela da sagorijeva kalorije. Dakle, tijelo mora više raditi da bi se vratilo na normalnu temperaturu, a vi time bez razmišljanja sagorijevate kalorije.
Smanjuje apetit
Konzumiranje puno nemasnih proteina te voća i povrća bogatih vlaknima potaknut će sporu probavu koja može ometati vaš gubitak težine. Dodajte im crni papar, čili, cimet, crvenu papriku i đumbir, a oni će vam pomoći da sagorite dodatnih 200 kalorija svaki dan.
Brojna su istraživanja koja pokazuju da i kapsaicin, ono što paprici daje ljutinu, može potaknuti motor našeg metabolizma i smanjiti apetit jer je također riječ o termogenom spoju. Studija iz 2014. godine dokazala je da ljudi koji konzumiraju crvenu papriku uz svaki obrok osjećaju povećan osjećaj sitosti i imaju manje žudnje za hranom, što može dovesti do smanjenja kalorijskog unosa i povećanja gubitka težine. K tome, crvena paprika sadrži i fitonutrijente koji pomažu u razgradnji masti u tijelu.
Ako niste navikli na ljuto, uvedite prvo slatku papriku koja, osim što jelima daje lijepu crvenkastu boju, može se upotrijebiti i kao glavni začin u nekim jelima poput različitih gulaša i paprikaša te za marinade mesa. Slatkasta dimljena paprika sjajno se prožima u ribljim jelima i rižotima s morskim plodovima, a jednom kad se naviknete na okus, odgovarat će vam i ljuta paprika koja oplemenjuje jela od mesa te s grahom, a ključna je u meksičkim jelima.
Poseban 'touch'
Zato, ako se pokušavate riješiti viška kilograma, zapaprite svoja jela. Klasične dijetalne namirnice poput posnog sira, jaja i piletine ne moraju biti bljutave, štoviše – crni papar i crvena paprika su vaši saveznici zato se pobrinite da nabavite začine koji su čisti, direktno iz prirode. Takvi su Vegeta Maestro monozačini, u skladu s trendovima prirodnosti.
Kombiniranjem začina i zdravih namirnica s naglaskom na proteine, voće i povrće, možete napraviti brza i fina jela te pritom pokazati svoje kulinarske vještine. Vegeta Maestro monozačini daju vam slobodu da u kuhinji budete kreativni koristeći raznorazne začine koji će vašim jelima dati željeni 'touch', bilo da je riječ o okusu, mirisu ili izgledu. Primjerice, u jelima koja se kuhaju, poput juha i variva, crni papar je najbolje dodati na samom kraju ili prilikom serviranja, svježe mljevenog. Također, odličan je za salatne dresinge, umake te suhe i mokre marinade.
Kako biste se ohrabrili u korištenju i kombiniranju začina, donosimo vam tri recepta za pripremu laganih i hranjivih jela.
Varivo od bundeve, bijelog graha i slanutka
Vrijeme pripreme: 30 min
Sastojci (za 3 osobe):
150 g muškatne bundeve (butternut)
2 žlice maslinova ulja
1 manji ljubičasti luk
1 žlica Vegeta Maestro dimljene paprike
240 g Pelata Podravka
240 g konzerviranog Bijelog graha Podravka
150 g konzerviranog Slanutka Podravka
½ žlice Vegeta Maestro peršina
Prstohvat Vegeta Maestro mljevenog crnog papra
4 lista kelja
Priprema: Luk narežite na kolutiće, a bundevu na kocke. Na zagrijano ulje dodajte luk i bundevu, pa popecite uz miješanje da omekšaju. Pospite dimljenom paprikom, dodajte usitnjene pelate, ocijeđeni grah i slanutak. Pirjajte 5 minuta, a zatim podlijte s 500 ml vode i umiješajte Vegeta Natur povrtnu kocku. Pospite peršinom, mljevenim crnim paprom, dodajte kelj narezan na trakice i kuhajte oko 15 minuta.
Posluživanje: Poslužite odmah.
Savjet: Uz ovo jelo možete poslužiti grčki jogurt.
Juha od rajčice s bosiljkom
Vrijeme pripreme: 20 min
Sastojci (za 4 osobe):
500 g Passate Podravka
300 ml vode
1 žličica Vegeta Maestro češnjaka
1 žličica Vegete
2 žličice Vegeta Maestro bosiljka
½ žličice Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
2 žlice maslinova ulja
Tijesto za noklice:
3 žlice Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 jaje
sol
Priprema: Pasiranu rajčicu i vodu zakuhajte. Kad zakipi, smanjite vatru i dodajte češnjak, Vegetu i bosiljak pa kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, poklopljeno. Noklice pripremite tako da od brašna, jaja i soli miješajući pripremite gusto tijesto. Žlicom grabite noklice i ukuhavajte ih u kipuću juhu. Smanjite vatru i poklopite. Kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta.
Posluživanje: Na kraju popaprite, umiješajte maslinovo ulje i poslužite.
Savjet: Umjesto noklica možete staviti kuhanu rižu.
Rižoto s piletinom i batatom
Vrijeme pripreme: 30 min
Sastojci (za 3 osobe):
200 g pilećeg filea
1 žlica maslaca
1 žlica maslinova ulja
1 manji luk
150 g batata
200 g Zlato polje Arborio riže
100 ml bijelog vina
prstohvat Vegeta Maestro crnog papra mljevenog
1/2 žličice Vegeta Maestro ružmarina
40 g parmezana
Priprema: Pileći file narežite na kockice. Pripremite temeljac tako da u 500 ml vruće vode dodate Vegeta Natur Kokošju kocku. U tavi ugrijte maslac i maslinovo ulje, dodajte pileći file te popecite do zlatno rumene boje. Gotovu piletinu izvadite iz tave. Na preostalu masnoću dodajte sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte batat narezan na kockice, opranu rižu i kratko popecite. Ulijte vino i kad ispari vratite piletinu, pospite mljevenim crnim paprom i ružmarinom. Nastavite pirjati na laganoj vatri uz podlijevanje temeljcem. Kad je riža gotova umiješajte parmezan.
Posluživanje: Poslužite odmah.
Savjet: Za kremastiji rižoto na kraju možete umiješati komadić maslaca ili malo vrhnja za kuhanje.
Nema veće sreće od toga da voljenoj osobi napravite jelo koje će joj izmamiti osmijeh na lice. Koje začine tada koristite? Aromatičnu i vatrenu papriku, nezamjenjiv začin svakog ukusnog jela ili možda papar, svima dobro poznat, ali uvijek uzbudljiv? Sigurno ne zaboravljate peršin, začin koji osvaja nepca neodoljivim aromama, a kada je potrebno razbuditi okusne pupoljke, posežete za kurkumom?
Ispričajte priču o začinima koji su savršeni par ili o onima koji jednostavno ne idu zajedno i osvojite nagradu. Pregledajte Vegeta Maestro ponudu i okušajte se u uparivanju začina. Budite originalni i kreativni, a vremena imate do 4. ožujka 2022. Ako svojim pričama oduševite žiri možete osvojiti glavnu nagradu: wellness u termama Sv. Martin za dvoje ili jedan od 10 Vegeta Maestro poklon paketa. Detalje o nagradnoj igri potražite ovdje.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....