Na tržnice su stigle rog paprike, no njihova cijena još uvijek nije popularna kako bismo si priuštili količine od kojih bismo napravili poštenu zalihu za zimnicu. Stoga izdvajamo tek 3, odnosno 4 eura za kilogram i radimo brzi, lažni ajvar gotovo za 30-ak minuta. Bit će to dovoljno kako bismo utažili želju za omiljenim namazom i dodatkom mnogim mesnim jelima i temeljcima dok se cijena njegovoj osnovnoj namirnici ipak malo ne snizi. Naravno, ako želite i ovom ajvaru možete i ne morate dodati patlidžan, a dodatno obogatiti ga možete i začinima, odnosno ljutinom po vlastitom ukusu.
ULOV S DOLCA: Ovo je jedan od najboljih ajvara koje smo jeli, rade ga u mjestu kraj Leskovca i košta 7 eura
Trebat će vam:
8 komada rog paprike
2 žlice ulja
4 režnja češnjaka
2 žličice soli
začini po želji
Priprema:
Paprike za ajvar najčešće se peku na roštilju ili u pećnici, ali najbrža opcija je pečenje u tavi. Ako se odlučite peći ih u tavi, tada to napravitu u onoj koja ima poklopac, najbolje stakleni da možete nadzirati "situaciju".
Paprike operite, posušite i stavite peći na srednje jakoj vatri na malo masnoće. Kada su sa svih strana jednako pečene paprike prebacite u vatrostalnu posudu ili zdjelu koju ćete prekriti prozirnom kuhinjskom folijom i ostaviti ih da se ohlade.
Kad su se ohladile, foliju uklonite i prionite na najzahtjevniji korak ovog recepta - guljenje paprika i čišćenje od sjemenki.
Očišćene paprike stavite u blender, dodajte im ulje, očišćenie režnjeve češnjaka, sol i začine po želji i izblendajte do željene gustoće.
Dobiveni ajvar uspite u sterilne staklenke, dobro ih zatvorite i pohranite na tamnom i hladnom mjestu.
Ako ste, pak, lijeni pripremiti pravi domaći ajvar, donosimo pet pakiranja koja vas neće razočarati. Testirali smo ih lani, a još uvijek nismo pronašli bolje od njih - provjerite. Također, ovdje je sve što vam treba da ajvar bude savršen, pa i popis grešaka koje možda radite, a da ih niste bili svjesni.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....