Na spomen heljde jedni će vjerojatno odmahnuti rukom uz pomisao da ne znaju što bi s tom zdravom namirnicom, dok će drugima rasti zazubice dok zamišljaju ukusne hrskave krvavice punjenje upravo ovom žitaricom. No, heljdu možete pripremiti na bezbroj načina i koristiti je u jelima samostalno ili kao prilog.
Iako je nazivamo žitaricom, heljda zapravo pripada skupini pseudožitarica i u srodstvu je sa zeljastom biljkom rabarbarom, a njezina lagano hrskava tekstura i bogati okus prepoznati su u različitim kulinarskim tradicijama diljem svijeta, pa je tako u Rusiji tradicionalni sastojak mnogih jela, uključujući i popularnu kašu poznatu kao "grechka".
U Poljskoj, se često koristi za pripremu knedli, a u Sjevernoj Americi i kao zdrava alternativa riži ili tjestenini jer ne sadrži gluten. Također je popularna i u Ukrajini gdje se često priprema u obliku kaše koja se servira s raznim umacima i povrćem, a u svijetu je i sve češći sastojak u raznim salatama sa sezonskim voćem, povrćem i orašastim plodovima.
Kod nas se najčešće konzumira na sjeveru Hrvatske, a poznata je i kao jedan od glavnih sastojaka u pripremi domaćih krvavica ili kao prilog u raznim tradicionalnim jelima. Posljednjih godina sve češće se koristi i heljdino brašno za pripremu kolača ili palačinki koje će punjene svježim voćem, jogurtom ili medom vrlo vjerojatno postati i vaš omiljeni obrok za početak dana, samo ako joj date priliku.
Ovu okusom bogatu, a iz nekog razloga kod nas i nepravedno zanemarenu namirnicu možete koristiti i u nekim tradicionalnim jelima. Primjerice, zamijenite rižu heljdom u pripremi sarme ili u punjenim paprikama i vjerujemo da nećete ostati ravnodušni, a mi vam donosimo bazične recepte za ta dva jela koja bi vam mogla poslužiti kao inspiracija.
Recept za ukusne punjene paprike
Heljda zadnje vrijeme zaista postaje sve popularnija namirnica u svjetskim kuhinjama i to zahvaljujući svojoj raznolikosti, okusu i zdravstvenim prednostima i bez obzira na to gdje se nalazili u svijetu, istražite različite kreativne načine pripreme ove nevjerojatne žitarice u raznim jelima.
Želite li se, pak, izvještiti u pripremi krvavica, to možete učiniti po receptu Vesne Miletić iz restorana Tač u Zagrebu, inače dobitnice nagrade Dobri restorani 2023. u kategoriji Najbolji tradicionalni restoran.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....