Čini se kao da smo jedva dočekali hladnije dane da u kuhinju unesemo prvi kilogram kiselog kupusa, izvadimo najveći lonac koji posjedujemo i bacimo se na motanje omiljenih nam sarmi. Vjerujemo da već imate provjereni recept po kojem je radite, možda ste ga čak i naslijedili od iskusnih kuharica i kuhara u obitelji, no nedavno smo otkrili trik koji sarmu čini još boljom, a ne oduzima previše vremena. Štoviše, da izvedete ovu ideju pomoći vam može čak i vaš mesar kod kojeg nabavljate mljeveno meso.
Naime, u jednom razgovoru s našom suradnicom Slavicom Šagolj, nakon što smo ispraznili lonac njezine fantastične sarme, ova nam je kreativna kuharica otkrila kako u smjesu s mesom dodaje komadiće slanine. Nekoliko mjeseci kasnije, kada smo prošle godine radili priču o sarmi iz pećnice s ekipom iz Ježeve kućice na zagrebačkom Maksimiru, sličan savjet dao nam je i tamošnji kuhar Stefan Prelić. No, umjesto da sam sjecka slaninu, rekao nam je kako u mesnici jednostavno zamoli mesara da, kada melje svježe meso, u stroj ubaci i koji komad slanine. Na taj način meso postaje sočnije, bogatije okusom, a cijela sarma dobiva jednu novu dimenziju.
Budući da nam obilazak tržnice nije strana aktivnost i vrlo je rado ponavljamo iz vikenda u vikend, vrlo brzo nakon toga svratil smo do svog mesara i cijelu stvar odlučili testirati. Ekipa iza pulta bez problema nam je samljela meso s malo slanine, a usput smo uzeli i cijeli manji komad slanine te kobasice koje smo potom isto ubacili u sarmu.
Kako smo već bili u obilasku tržnice, odmah smo svratili i do Anđelke Trdić, vjerojatno najpopularnije prodavačice kiselog kupusa na zagrebačkom Dolcu, kupili glavicu i malo rezanog zelja pa se zadovoljni zaputili u vlastitu kuhinju. Moramo li uopće govoriti kako smo upravo taj put napravili jednu od najboljih sarmi u svom životu?
U nastavku vam ostavljamo poveznice na recepte za klasičnu i sarmu iz pećnice i, dok čekamo da se ponovno vrati na meni Ježeve kućice, savjetujemo vam da slijedite primjer mnogih i već ovih dana otvorite sezonu i u svojoj kuhinji. Rekli su nam i mudriji od nas - za dobru sarmu nikad nije rano.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....