Trebat će vam:
4 kruške
150 g smeđeg šećera
1 limun
kora od 1 naranče
400 ml crnog vina
1 korica cimeta
1 zvjezdasti anis
1 žličica škrobnog brašna
50 g listića badema
1 dcl vode
200 g slatkog vrhnja - za šlag
200 g vrhnja za kuhanje
200 g čokolade
Priprema:
U prikladnu dublju posudu uliti vino, 1 dcl vode, sok od limuna, koru od naranče izrezanu na trakice, cimet i zvjezdasti anis. Malo zagrijati, dodati šećer i miješati dok se ne otopi. Staviti oguljene kruške i kuhati na lagano 15-20 minuta dok kruške ne omekšaju i ne dobiju lijepu crvenu boju. Kruške izvaditi, a tekućinu procijediti. Sastojke sačuvati za dekoraciju. Temeljac od kuhanja vratiti u posudu i staviti grijati. U malo vode otopiti škrobno brašno i postupno umiješati u temeljac. Kuhati pet-šest minuta dok ne zgusne. Koristeći se mikserom, napraviti šlag od slatkog vrhnja i staviti ga da se malo ohladi. Nakon toga napraviti ganache od čokolade. U mikrovalnoj (postupno, u intervalima) ili na pari otopiti čokoladu i postupno umiješati vrhnje za kuhanje i kuhati na pari dalje dok se ne zgusne. Ohladiti. U tanjurić ili u košaricu od lisnatog tijesta staviti prvo malo šlaga, potom krušku, malo ganachea, koji listić badema te preliti s malo sirupa od vina. Sve ukrasiti s malo cimeta, zvjezdastim anisom i malo korice od naranče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....