Jedva smo dočekali vikend i uživanje u jednostavnoj, a utješnoj i kod kuće pripremljenoj hrani koja grije iznutra i izvana. Pad temperatura od nas traži topla jela u kojima možemo uživati čak i na kauču, dok pokriveni toplom dekom gledamo omiljenu seriju ili film. Upravo zato, danas radimo ultimativno utješno jelo za hladne dane – palentu s vrhnjem i čvarcima. Osim što će vas cijeli ručak koštati manje od 30-ak kuna, brzo je gotov i kod pripreme nećete uprljati previše suđa.
Koristiti možete instant palentu, ali još bolja opcija bit će na tržnici potražiti pravu, grublju kukuruznu krupicu pa je kuhati nešto dulje i uživati u punijem okusu i zanimljivijoj teksturi. Kad ste već tamo, kupite i domaće čvarke pa dio grickajte putem do kuće, a ostatak ostavite za namirnicama skroman, ali okusima zbilja raskošan ručak. Svemu obavezno dodajte i vrhnje kako biste na najbolji način zaokružili tanjur. Uz ovo jelo neće vam trebati čak ni salata, no ako je ipak zaželite, dobra opcija bit će ukiseljena paprika ili krastavci, ali i klasična zelena salata.
Recept potražite u nastavku.
Trebat će vam:
1 šalica (od 2 dcl) palente
pola šalice čvaraka
1 šalica domaćeg kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
sol
Priprema:
U posudu staviti tri šalice vode i 1/2 žlice maslaca. Kada voda počne vriti, uliti palentu i miješati dok ne bude kuhana, na kraju umiješati još 1/2 žlice maslaca i posoliti. U manjoj tavi rastopiti maslaca i na njega izliti kiselo vrhnje te miješajući kuhati oko minutu na laganoj vatri pa preliti još vruće po palenti. Na kraju sve posuti sitno nasjeckanim čvarcima. Jelo se jede samostalno, no ako želite, možete dodati i prženi luk ili poslužiti neku kiselu salatu, poput paprike ili krastavaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....