Napokon se vratilo sunce i spremni smo zapaliti vatru pa na vrućoj rešetci, između redova ćevapa, ražnjića i odrezaka, ispeći i kakvu sočnu spljoštenu kuglicu mljevene junetine. Dodat ćemo joj potom umake i salatu pa upakirati u meka peciva. A da bi naši burgeri iz kućne radinosti bili baš kako treba, posebnu pažnju ovog puta obratit ćemo upravo na zadnju stavku – peciva.
Bez obzira na to volite li više pecivo s "manje tijela", kako bi meso više došlo do izražaja, ili su vaš odabir ipak meka, okrugla peciva nalik na loptice, sigurni smo da ćete na našem popisu naći nešto za sebe. Izdvajamo nekoliko provjereno dobrih recepata za peciva za burgere (i sendviče) koje možete testirati već ovog vikenda. I ne zaboravite, peciva prije sastavljanja sendviča ili burgera obavezno tostirajte, bit će još bolja!
ZA KLASIČARE
Klasik kada su u pitanju burgeri, brioche je pecivo s kojim ne možete pogriješiti. Meko je, dobro upija mesne sokove i umake, ne raspada se, a negdje u pozadini skriva i finu aromu maslaca. Recept za ova peciva s nama je podijelila naša suradnica Slavica Šagolj, i to jednom prilikom kada je u njih upakirala slasni pulled pork. Ostavljamo ga u nastavku, a ako vam se više od klasičnih burgera ovog vikenda jede trgana svinjetina, tu je i recept za kompletno jelo.
ZA MINI BURGERE I VEĆU EKIPU
Dolazi li vam ekipa i radite burger tulum, svakako razmislite da meso i dodatke poslužite u jednostavnim, malim i hrskavim pecivima. Iako ih Talijani najviše vole s mortadelom, chicco di pane bit će odlična opcija i za sočne mini burgere.
ZA ONE KOJI SE VOLE ZAIGRATI
A što kažete na ciabattu? Meko, rupičasto iznutra, blago hrskavo izvana, ovo pecivo stvoreno je za gurmanske sendviče, a dobro se snalazi i kao pecivo za burgere. U slučaju da vam ne odgovara klasična pravokutna forma, tijesto prije pečenja uvijek možete oblikovati u okrugle kruščiće prilagođene količini mesa koju u njih želite upakirati. Također, ciabatta može biti i dobar odabir za sve popularnije smash burgere.
ZA ONE KOJI NAJVIŠE VOLE ĆEVAPE
Klasična lepinja bit će super opcija ako na roštilj druženju poslužujete i meso u drugoj formi, primjerice ćevape ili ražnjiće od kojih ekipa za stolom zatim može napraviti sendviče po samo svom guštu. Lepinja napravite više, tostirajte prije posluživanja i pustite goste da se zabavljaju sa slaganjem svojih sočnih zalogaja.
ZA ONE KOJI VOLE OTIĆI KORAK DALJE
Ako ste ipak fan što mekših peciva, možda će ova stvorena za najfinije sendviče biti pravi odabir za vas. Dovoljno su meka za jednostavno uživanje, ali i dovoljno čvrsta da se sendvič pod prstima ne raspadne. Uvijek ih možete dodatno aromatizirati maslacem u koji ste dodali začinsko bilje i prije pečenja posipati parmezanom, bit će još zanimljivija i ukusnija.