morate probati

Barbin* brudet od plave ribe sa širokim rezancima koji nas je vratio u neka druga vremena

 Marko Miscevic/Cropix
*u spomen na Darka Baretića Barbu, velikog gastro-enološkog entuzijasta i autora Plavuše bez kostiju koja nas je nadahnula za jelo

4-5 skuša svježih skuša i lokardi

1 veća glavica luka

3-4 češnja češnjaka

1-2 ljute papričice

2 veće mrkve i otprilike isto toliko korijena celera

1 konzerva (450 g) pelata

3 dl ribljeg temeljca

sol

papar

maslinovo ulje

glatko brašno

Ribu očistiti od glava i utrobe pa narezati na jednake komade. Luk i češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu i celer naribati na što sitniji ribež.

U posudi zagrijati maslinovo ulje i kratko sa svih strana popržiti pobrašnjene komade ribe, pa ih izvaditi i staviti sa strane. U isto ulje ubaciti luk, pa kad zažuti, dodati češnjak, papričicu, mrkvu i celer. Pirjati uz miješanje dok ne izgubi tekućinu. Zatim ubaciti rajčicu, smanjiti vatru i lagano pirjati desetak minuta, dok se ne reducira. Pirjati još desetak minuta uz podlijevanje temeljcem. Na kraju dodati komade ribe i sve zajedno prokuhati još nekoliko minuta. Ako vam se čini pregusto, umiješajte malo škrobne vode od rezanaca koje ste u međuvremenu skuhali. Po izboru, poslužite pomiješano s rezancima ili dodajte rezancima u tanjuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:30