TRAŽE SE REPETE

Ajngemahtec, sočna svinjetina i kolač s jabukama, sve što vam za dobar nedjeljni ručak treba

 Vid Nikolić/Marko Miscevic/Berislava Picek/Cropix/
Donosimo vam tri recepta koja će spasiti današnju pripremu ručka, od juhe do deserta

Još uvijek se stignete zaputiti do tržnice pa nabaviti svežanj povrća za najukusniji, bogati ajngemahtec, dobar komad piletine i svinjetine i kilogram najsočnijih jabuka pa napraviti pravi nedjeljni ručak bez previše razmišljanja. Naše provjerene recepte potražite u nastavku.

JUHA

Iako ne postoji fiksni recept za ajngemahtec jer, kao što ime govori, sve se radi u jednom loncu, pretpostavlja se da su se ovu juhu oduvijek stavljali manji komadi piletine i iznutrice te ono što se našlo u vrtu ili u ponekad skromnim smočnicama. Danas na tržnici možete zatražiti povrće za ajngemahtec pa si tako uvelike olakšati posao. U paketiću ćete dobiti mrkvu, korijen celera, peršin list i korijen te ponegdje i list kelja.

Dobro je dodati i kako nam je chef Zdravko Tomšić svojevremeno savjetovao da je ajngemahtec odličan kada se poslužuje s noklicama, i to onim malim tvrđim, od brašna, a kuha se od svih dijelova piletina pa se tako u juhu dodaju i nogice i krilca.

Za pripremu najjednostavnijih noklica trebat će vam tek brašno, jaje, malo ulja i sol. Sve sastojke pomiješajte tako da u smjesi nema grudica, a zatim žličicom vadite i ubacujte u kipuću juhu. Možete ih napraviti i od pirova brašna. U nastavku ostavljamo provjereni recept Nastasje Chiare Petrić.

Trebat će vam:

1 jaje
4-5 žličica pirovog brašna
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 žličice maslinovog ulja
2 žličice vode

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke i pred kraj ukuhajte i žličnjake mini noklica izravno u juhu.

KALNIČKI AJNGEMAHTEC ILI ĐURĐINA JUHA

image
Marko Miscevic/Cropix

GLAVNO JELO

Nakon ajngemahteca, razmislite i sočnoj punjenoj svinjetini s jabukama i medom po receptu Slavice Šagolj. Sve što vam treba je kare s kožom, četiri hrskave, sočne i slatko kisele jabuke, luk, med i malo začina. Kod pripreme ovog jela, meso je dovoljno natrljati začinima i pustiti ga da odstoji dok pripremate ostale komponente, a zatim ga već možete ubaciti u pećnicu. Dok se meso peče, razmislite o prilogu. Uz ovo jelo dobro će se složiti klasičan pečeni krumpir, a poslužiti ga možete i uz omiljene mlince ili pire krumpir.

PEČENA SVINJETINA S JABUKAMA I MEDOM

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

DESERT

Kad već kupujete jabuke, nabavite nekoliko komada i za desert. Kako priprema ajngemahteca i glavnog jela traje nešto dulje, za desert ove nedjelje biramo što jednostavniji, ali svakako ukusan kolač - radimo tortu di mele. U pitanju je talijanski klasik koji se nalazi u bilježnicama svih nona, a volimo ga upravo zato što sve sastojke vrlo jednostavno možemo pomiješati, izliti u kalup pa ubaciti u pećnicu. Recept potražite u nastavku.

TORTA DI MELE

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:50