Uskršnja trpeza je pravi festival gastro različitosti. Iako se na stolu uvijek pronađu neki uobičajeni “krivci”, kao što je kuhana šunka, jaja te mladi luk, u svakom se domaćinstvu i podneblju mogu pronaći jela koja ovaj blagdan čine tako posebnim gastronomskim događajem.
Upravo smo si zato zadali zadatak da pripremimo pravu malu uskršnju kulinarsku rapsodiju, a za pomoć smo se obratili omiljenim licima na hrvatskoj gastro sceni koji su nam otkrili što će oni pripremati ovog Uskrsa.
Glavno jelo je preuzeo Luka Veić, najmlađi pobjednik popularnog kulinarskog showa Masterchef, svoju verziju vege pince nam je predstavila food blogerica Marie Wasler, dok je slatki zalogaj pripremila Ivana Čuljak, vlasnica popularne zagrebačke slastičarnice “Neka jedu kolače”. Gotovo sve potrebne sastojke za njihove recepte pronašli smo na jednom mjestu, odnosno naručili smo ih putem Wolt platforme, bez da smo uopće napustili svoj stan.
Wolt Hrvatska u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova iz kojih je moguće naručiti sve moguće kategorije proizvoda: od namirnica, opreme za gejming, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih artikala. Osim iz partner trgovina, proizvode je moguće naručiti i iz Wolt Marketa, specijalizirane trgovine s gotovo 7000 različitih proizvoda; od namirnica za svakodnevnu uporabu do specijaliziranih proizvoda za posebnu prehranu (bez laktoze, bez glutena i slično) te egzotičnog voća, poput peruanskih jagoda i marakuje. Wolt Market je prisutan na šest lokacija u tri grada, a to su Zagreb, Rijeka i Split.
Osim što su nam naši suradnici podijelili svoje recepte, odmah smo ih ispitali o njihovim uskršnjim trpezama i instantno se uvjerili da Uskrs stvarno jest festival različitosti. Krenimo s glavnim jelom, odnosno s Lukom Veićem.
On će Uskrs, kao i svaki do sada, provesti u krugu obitelji, u rodnoj kući svoje bake u Muću. Kako se svi članovi familije jako dobro snalaze u kuhinji, pogotovo njegova majka i ujna, svatko priprema dio jelovnika, bilo to francuska salata, kolači ili torta, tako da se na stolu uvijek nađe niz različitih slastica i slanih jela. Glavnu riječ pritom uvijek ima baka, unatoč što u kući imaju pobjednika Masterchefa. Ipak se kod nje održava ručak.
- Svi slušamo baku, ona zapravo slaže jelovnik. I ona tradicionalno kuha juhu, to se zna - kaže kroz osmijeh Luka.
Ove je godine glavno jelo palo na svinjsku koljenicu, janjetinu i piletinu s povrćem ispod peke. Jednostavan ručak, veli Luka, ali jedan koji ga uvijek podsjeti na Uskrs s obitelji. Upravo nam je zato i ponudio svoj recept koji će pripremiti za svoje u Muću, a koji ovom prigodom dijeli sa svima.
Nakon glavnog jela selimo na pincu. Yoga trenerica, content kreatorica i food blogerica Marie Wasler još ne zna gdje će biti za Uskrs. Austrijanka sa zagrebačkom adresom važe još između rodnog Graza i dragog joj Zagreba, no već sada je sigurna da ni u jednom scenariju ona neće biti glavna u kuhinji. Unatoč tome što joj je kuhanje u jednu ruku posao, ove godine odlazi u “goste” - u Austriji je čeka mamina kuhinja, dok će u slučaju ostanka u Zagrebu Uskrs provesti kod svojih prijatelja.
Iako neće držati titulu prve kuhače, u oba će slučaja pripremiti vegansku pincu i to po majčinom receptu koji je tek malčice prilagodila. Kod nje doma u Grazu se na jelovniku uvijek nađu i vegetarijanska jela za Uskrs. Kako kaže, njenim roditeljima to nije nikakav bauk jer i sami jedu malo mesa, otprilike tek dva puta u tjednu, tako da su uvijek otvoreni za vege jela.
- Svako se jelo može “veganizirati”, od lazanja do hamburgera, samo je potrebno imati malo inspiracije i mašte. Evo, recimo, za Uskrs umjesto šunke možete imati sejtan produkt od glutena koji će imati jednaki okus kao i šunka, dok se omlet, umjesto s jajima, može raditi s brašnom od slanutka - govori Marie, ali napominje da nije poanta da se svako jela veganizira, već da je bolje osmisliti originalne recepte i uvesti nove tradicije.
Tako je i ona prilagodila majčin recept za pincu, a obožava ga jesti sa svježim hrenom, no kaže da taj dodatak nije uvijek za svačiji ukus.
Za kraj nam još ostaje nešto slatko, a tko je bolji za to nego Ivana Čuljak iz “Neka jedu kolače”. Ona će Uskrs tradicionalno provesti kod svoje obitelji u Klobuku u Hercegovini, a na stolu će se, uz šunku i mladi luk, pronaći specijaliteti poput pašticade i bakalara. Za slana jela su zaduženi njeni roditelji, dok je ona, očekivano, zadužena za desert. Ove se godine odlučila za Hot Cross Buns, malo drugačiju slasticu koja se tradicionalno priprema na Veliki petak u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.
Odabir alternativnijeg deserta zapravo nije tako iznenađujući kada se u obzir uzme Ivanina životna pozadina. Ona je dobar dio svog života provela putujući i kuhajući u drugim zemljama. Iz prve je ruke iskusila kuhinju u Kolumbiji, Meksiku, Ekvadoru, Novom Zelandu i Australiji, s time da je posjetila još niz drugih država i kultura. Na svojim putovanjima je naišla i na Hot Cross Buns, slasticu koja svoje korijene vuče iz 12. stoljeća kada je britanski redovnik na Veliki petak, poznat i kao Dan križa, svoje svježe pečene lepinje ukrasio križem. Običaj je kroz stoljeća postao jako popularan, a tijekom godina su se uključivali voće i dragocjeni začini koji predstavljaju zdravlje i blagostanje.
- Kod nas se za Uskrs u pravilu uvijek jede pinca pa sam se odlučila za jednu malo drugačiju, no opet tradicionalnu opciju, samo u jednom drugom podneblju svijeta. Hot Cross Buns je vrlo česta slastica u zemljama Commonwealtha i jede se za doručak, no posebna je zato što može dugo stajati, a da ne gubi svoj okus i teksturu - kaže Ivana.
I time smo došli do kraja naše uskršnje kulinarske rapsodije. Ako se ovog Uskrsa zaželite nekih novih recepata, slobodno pripremite jela naših suradnika, a gotovo sve potrebne sastojke Wolt donosi do vašeg kućnog praga.
Sastojci za sva ponuđena jela mogu se pronaći na jednom mjestu, na Wolt platformi koja u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....