METRO JUNIOR TOP CHEF

Završen prvi krug natjecanja u kojem je finalistica svojedobno bila i Gabrijela Filca, nova chefica Neba

U Zagrebu i Splitu završen prvi krug na kojem je odabrano deset mladih kuharskih nada koje će u ožujku nastaviti natjecanje za vrijedne nagrade

Sve je izgledalo baš kao napeti natjecateljski kulinarski TV show. U kuhinji za praktičnu nastavu Aspire u Henzelovoj ulici u Zagrebu, po pet učenika trećih razreda ugostiteljskih škola Osijeka, Zaboka i Opatije, a potom idući tjedan i Splita i Dubrovnika u splitskoj Aspiri, demonstriralo je kako se snalaze u onome za što se školuju - kuhanju. Užurbane učenike za radnim jedinicama obilazilo je i nadziralo petoro članova stručnog žirija, koji će na kraju, na temelju ocjene okusa, kreativnosti i tehničke izvedbe dvaju jela koje su kandidati pripremali, ali i rezultata teorijskog dijela ispita, odlučiti koja će dva učenika iz svake škole proći u drugi krug natjecanja METRO Junior Top Chef.

Projekt METRO Junior Top Chef ponovno je pokrenut s ciljem osnaživanja kuharske profesije u Hrvatskoj u sklopu kojeg budući kuhari imaju priliku pokazati svoja znanja, upoznati nove trendove u gastronomiji i kulinarstvu te na taj način dodatno razvijati svoju karijeru.

image
Metro

U projektu sudjeluje pet srednjih škola koje su ujedno i Regionalni centri za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu: Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija te Turistička i

ugostiteljska škola Dubrovnik.

- METRO se tijekom više od dvadeset godina poslovanja na hrvatskom tržištu pozicionirao kao lider na HoReCa tržištu. Suradnja s velikim brojem restorana i hotela omogućuje nam dubok uvid u potrebe i izazove s kojima se taj sektor susreće, a jedan od ključnih je nedostatak kvalitetne i kvalificirane radne snage. Zbog toga smo projektom METRO Junior Top Chef odlučili doprinijeti osnaživanju kuharske profesije u Hrvatskoj - izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga METRO Hrvatska.

image
Metro

Kandidati su u prvom krugu natjecanja dobili jednak set namirnica koje su mogli koristiti u pripremi omleta i rižota, kako bi na tim osnovnim, ali vrlo indikativnim jelima pokazali svoje kompetencije. Nakon toga, svaki je mladi kuhar pristupio teorijskom dijelu ispita kako bi se ocijenilo opće poznavanje kulinarskih tehnika i motiviranost za sudjelovanje u projektu. Stručnom žiriju koji uz predstavnika METRO-a čine Katarina Vrenc, chefica bistroa Sopal, Tibor Valinčić, chef restorana Dubravkin put, Robert Ripli, predsjednik Kluba Gastronomada, i Gordan Zečić, urednik Dobre hrane, u Splitu su se pridružili i Sandra i Dane Tahirović, vlasnici i chefovi restorana Zora bila.

Drugi krug održat će se tijekom ožujka, a finale i proglašenje pobjednika u svibnju. Pobjednike očekuju vrijedne nagrade: mogućnost usavršavanja i stažiranja kod Alejandra Serrana, najmlađeg chefa s Michelinovom zvjezdicom u Španjolskoj, edukacija u Gastronometro centru, jedinstvenom ekosistemu turske ugostiteljske industrije te obavljanje stručne prakse kod Tibora Valinčića, chefa restorana Dubravkin put.

image
Metro

Oba su dijela prvoga kruga natjecanja, i zagrebački i splitski, protekli u velikom uzbuđenju, bilo je i suza.

Motivaciju natjecateljima svakako dodatno može podići i primjer poput ovoga: Gabrijela Filca, 23-godišnja nova chefica restorana Nebo luksuznog hotela Hilton Costabela, nositelja MIchelinove zvjezdice, koja je ondje naslijedila chefa Denija Srdoča, i sama je bila finalistica METRO Junior Top Chefa kad joj je, kao i većini ovih natjecatelja, bilo samo sedamnaest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:28