Boljeg na tržištu nema!

Više od 200 stranica dobrih recepata, ideja i savjeta: Ne propustite, stiže ljetni broj magazina Dobra hrana

Od četvrtka, 27. lipnja, u prodaji je najsočniji magazin na tržištu! Inspirirajte se i iskoristite svaki slobodni trenutak za uživanje na otvorenom jer upravo je to tema našeg novog broja

Danas ćemo jesti vani. Kako se dogodilo da tu rečenicu mnogi tumače kao: danas ne kuhamo doma, nego idemo u restoran? Jesti vani trebalo bi valjda značiti - na friškom zraku, u dobrom društvu pod vedrim nebom. Sigurno ste probali, na vikend-roštilju s prijateljima, na ribarskoj večeri, prvomajskom grahu... Ne računajmo sad tu terase restorana. Jer hrana vani nudi osjećaj slobode i opuštenost kakvu ugostiteljski pogon, koliko god neformalan i prijateljski bio, nikada ne može pružiti. Pritom, kad jedemo vani, s prijateljima, recimo kod vidikovca na Biokovu, ili na pola mora između Komiže i Jabuke, ili pod slapom na Žumberku, hranu počinjemo gledati drugim očima. Pa taj mesni narezak uopće nije tako loš. Ili jest? Pivo je malo pretoplo? Da, bolje je hladno, ali koga briga, smijemo se i uživamo.

image
Berislava Picek/Cropix

Daleko od toga da nam hrana nije važna. Kad pozovem prijatelje da podijelimo sunčanu subotu u našem dvorištu, danima razmišljam o tome što ću pripremiti. Mislim o vinu, što treba ohladiti, koje ću meso baciti na žar, ili možda pod peku, trebam li ipak naložiti ugljen u kamadu? Ali hrana je samo dio ukupnog doživljaja. Uživanje u hrani vani određuju ljudi. Poput Anite Šarić koja je pretjerala priredivši osam jela za piknik uz jedno od zagrebačkih tajnih jezera - ne slušajte je, dovoljna su dva, tri. Ili Ivane Bekavac, koja je, zajedno s partnericom u zajedničkoj catering firmi Dinom Habulin priredila party na terasi svoga zagrebačkog stana.
image
Dobra hrana

Ili Tite Winkler, koja na obiteljskoj farmi koza u Istri priređuje Kumparička Table, gdje za goste koji se većinom međusobno ne poznaju na zajednički stol u dvorištu stancije iznosi svoje prekrasne tanjure s jelima od namirnica koje su sami uzgojili. Ili Erica Romolocka, kanadskog sommeliera sa zagrebačkom adresom koji svake nedjelje na drugoj neobičnoj lokaciji - ovaj put pod Hendrixovim mostom na Savi - svojim gostima, uz usputne zalogaje, predstavlja prirodna vina. Čak je i inspektor Karnivor, koji se odlučio vratiti s bolovanja, susjedi Marici priredio ekskluzivni fruštuk u dvorištu njihove zgrade.
image
Dobra hrana

Posjetili smo i Bibich Estate, poznatu vinariju i fine dining destinaciju, gdje kuha Vesna Bibić, famozna chefica koja se uporno kloni medija, ali je s nama rado razgovarala, kao i svi drugi članovi obitelji. Ondje su sad za goste otvorili svoje donje dvorište koje su dosad koristili isključivo privatno, i u čarobnom domaćinskom ambijentu pod vedrim nebom poslužuju izvrsnu jednostavnu hranu od lokalnih namirnica. Pojeli smo ondje najbolju sipu s bižima u životu, a Vesna Bibić dala nam je i recept. Čista ekskluziva.

image
Dobra hrana

Od zalogaja koje ćemo pamtiti, a koji su također obilježili ovaj broj Dobre hrane, moramo još spomenuti brisket iz BBQ Hot Yarda nedaleko od zagrebačkog Arena centra; zatim fantastična jela od divlje jadranske tune koju lovi mladi Vito Huljić, a u njihovu Tuna Houseu u Baškoj na Krku priprema ih njegova mama Snježana; kao i najbolje lazanje na svijetu koje su pripremili Matija Bogdan i Karlo Munđar, nesebično podijelivši svoj zahtjevni recept za strpljive i posvećene.

image
Dobra hrana

I nakon svega desert: krasne torte i kolače od svježeg voća koje nam je pripremila Slavica Šagolj, i najbolji sladoled koji smo ove sezone probali - od limuna s bosiljkom i od pistacije - koje iz hobija u svom stanu radi Teo Vujčić. Ljeto ne može čekati.

image
Berislava Picek/Cropix

P. S. Prvi put na naslovnici,
Vaš urednik

SAMO NEKE OD TEMA KOJE SMO VAM PRIPREMILI U NOVOM BROJU MAGAZINA DOBRA HRANA SU:

Hrana na svježem zraku: osam primjera uživanja u hrani i piću u manje konvencionalnim okolnostima: na brodu, uz jezero, na gradskoj terasi, na vikendici i farmi, uz cestu, pod mostom, na plaži... Iskoristite i vi ljeto do maksimuma!

image
Neja Markičević/Cropix

Uživanje uz jezero: uz malo mašte i praktičnog planiranja, dobro popunjenu košaru i prostirku, zabava u prirodi je zajamčena. Hajmo na piknik!

image
Tomislav Krišto/Cropix

Ljeto na vikendici: Kad ne priprema elegantne tanjure s menija poznatog zagrebačkog restorana Dubravkin put, chef Tibor Valinčić u rodnom Bjelovaru s prijateljima kuha obična jela - u kotliću, pod pekom ili na roštilju

image
Ines Grahovac

Putevima tekile: Razigrani Gringos de Croatia prvi put su posjetili daleki Meksiko i tamo prošetali beskonačnim poljima agave, kušali destilate od te pustinjske biljke i svojim koktelima oduševili meksičke barmene i druge goste najboljih barova na svijetu

image
Berislava Picek/Cropix

Vrijeme za osvježenje: umjesto u čaši ledenog napitka, spas od vrućine ovog ljeta potražite u kriški jedne od sočnih voćnih torti koje je za Dobru hranu spremila Slavica Šagolj i otkrila nam recepte

image




Saša Burić/Cropix

Ključna vina Hrvatske: Vinski stručnjak Saša Špiranec izdvojio je ogledne primjere osnovnih vinskih sorti naše zemlje, kao i tipične hrvatske predstavnike različitih stilova izrade vina od izdvojenih sorti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:43