Budi sva osjetila

Veliki Saša Pribičević gostujući je chef tajne večere 5 Senses koja će se održati u Zagrebu

Domaći gastro-lifestyle event koji okuplja regionalne gastronomske lidere s ciljem inspiriranja kreativnosti i istraživanja u jedinstvenom okruženju najavio je novu večeru

Saša Pribičević, jedan od najvećih domaćih chefova, koji je trenutno na angažmanu u restoranu Tekka by Lone u Rovinju, u suradnji sa 5 Senses najavio je gostovanje u Zagrebu. Večeru na tajnoj lokaciji, koja će biti popraćena glazbenim izvedbama studenata Muzičke akademije te pažljivo odabranim vinima, najavljena je za četvrtak, 19. rujna.

S posebnim naglaskom na ekskluzivnost i iznenađenju u vidu lokacije koja se neće znati do dana večere, chefu Pribičeviću priključit će se Zlatko Belušić i Dimitri Chapelle.

"Pribičević će kreirati poseban jelovnik inspiriran japanskom kuhinjom, s jedinstvenim spojem mediteranskih okusa, pružajući gostima nezaboravno gastronomsko iskustvo", najavili su iz 5 Senses ističući kako to nije jedina posebnost ovog događaja. Naime, gosti ove večere biti će prevezeni vintage oldtimerima na tajnu lokaciju, čime dodatno naglašavaju ekskluzivnost i sofisticiranost večeri.

image
Martina Grahovac/5 Senses/Press

Uz to, na večeri će biti poslužena pažljivo odabrana strana vina, savršeno uparena s delicijama koje će chef pripremiti. Gosti će tako kušati Terra Falconis pjenušac od Mladine, Sauvignon Blanc, Rimapere 2023, Riesling Dorsheim, Diel 2018, Gewurztraminer Classic, Hugell 2022 te Caro 2019.

Nakon finger fooda i koktela, goste očekuje večera u 5 sljedova koju bismo najbolje opisali kao fuziju Japana i Mediterana.

Ulaznice za ovaj jedinstveni događaj su puštene u prodaju, no broj mjesta je ograničen kako bi zadržali osobni pristup svakom gostu. Svoje mjesto možete rezervirati na broj +385 99 47 864 50 i e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Saša Pribičević

Merlo De Graia/Press

Inače, koncept 5 senses iskustva obuhvaća sve aspekte naše percepcije kroz pet osnovnih osjetila. Svako od njih, kažu, doprinosi našem cjelokupnom doživljaju i razumijevanju okoline na jedinstven način. Evo kako to izgleda:

1. Organoleptički (taktilni okusni doživljaj): ovo se odnosi na osjetila okusa i dodira. Organoleptičko iskustvo uključuje kako nešto izgleda, miriše, ima okus i osjeća se na dodir. Primjerice, kada jedemo hranu, koristimo organoleptička osjetila da bismo procijenili teksturu, okus i miris hrane.

2. Slušno (auditivno): ovo se odnosi na percepciju zvukova i njihovu obradu putem slušnog sustava. Slušno iskustvo obuhvaća sve što čujemo, od razgovora i glazbe do zvukova prirode ili grada.

3. Vid (vizualno): vidno iskustvo se odnosi na sposobnost promatranja svijeta oko sebe putem vida. To uključuje percepciju boja, oblika, pokreta i svjetlosti, što nam omogućuje da razumijemo i interpretiramo okolinu.

4. Miris: mirisno iskustvo odnosi se na prepoznavanje i interpretaciju mirisa pomoću olfaktivnog sustava. Mirisi mogu izazvati snažne emocionalne reakcije, podsjetiti nas na određena mjesta, događaje ili ljude, i igraju važnu ulogu u našem svakodnevnom životu.

5. Razum (kognicija): razumsko iskustvo odnosi se na sposobnost analiziranja, interpretiranja i donošenja zaključaka na temelju informacija koje dobivamo putem drugih osjetila. Ovo uključuje sposobnost razmišljanja, procjene i donošenja odluka, te omogućuje dublje razumijevanje svijeta oko nas.

Kombinacija ovih osjetila omogućuje nam da doživimo svijet na složen i bogat način, stvarajući cjelovitu percepciju koja oblikuje našu stvarnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:02