Bakin recept

Na njemu su odrasle generacije: evo kako napraviti starinski doručak koji ste obožavali

Iskoristite vikend za oživljavanje uspomena i okusa djetinjstva, ugrijat će vas i prisjetit na bezbrižne dane, a jeftino je, jednostavno, kremasto, ukusno i zasitno

Nedavno održana vrbovečka manifestacija Kaj su jeli naši stari bila je povod živopisne rasprave o jelima našeg djetinjstva za obiteljskim stolom. Dok su se neki sjetili bijele kave (naravno Divke ili Kneippa) s kruhom, drugi žganaca s mlijekom, nama su zazubice narasle na vividna sjećanja na bakin legendarni recept - trence.

No, za razliku od drugih krajeva Hrvatske gdje se ovo jelo, još nazivano trena kaša ili tarana koja se pripremala kao tijesto za juhu u koje idu jaja, u jaskanskom se kraju ovo sirotinjsko jelo, pripremalo za doručak ili, pak, u stara vremena, kao obrok prije odlaska ili povratka iz vinograda. Tradicionalno je to jelo za koje su vam potrebni tek sastojci koje sigurno imate kod kuće. Lako se priprema, ukusno je, kremasto i zasitno, a i djeca ga obožavaju (iako je u njemu luk).

image

Trenci po receptu bake Dragice

Privatni album

JASKANSKI TRENCI PO RECEPTU BAKE DRAGICE

Trebat će vam:
(šalica brašna od 2 dcl za jednu porciju)

glatko brašno
mlaka obična voda
malo soli

image

U zdjeli izradite trence od brašna, soli i vode

Privatni album

U zdjelu staviti brašno i sol, pa malo po malo dolijevati vodu, prstima miješati da se napravi suhlje tijesto, i mrviti u trence (mali komadi tijesta veličine 1 do 2 cm). Sve brašno treba biti izrađeno u trence, pa po potrebi dodajte još malo vode ako vam je na dnu posude ostalo viška brašna.

image

Trenci su kremasto slano jelo

Privatni album

U posudu stavite kuhati zasoljenu vodu. Ako radite jednu porciju, trebat će vam 2 do 3 šalice vode. Kad voda zavrije, uz stalno miješanje dodajte trence i miješajte dok ne dobijete konzistenciju riže na mlijeku ili griza.

Za to vrijeme pripremite luk.

image

Dok se trenci kuhaju, pirjajte sitno sjeckani luk do zlatno-žute boje

Privatni album

Trebat će vam:

manja glavica luka
1 žlica masti ili ulja

image

Kad je luk pirjan, dodajte ga trencima

Privatni album

Luk očistiti i sitno nasjeckati. Na tavi zagrijati mast, pa propržiti luk do zlatno-žute boje. Kad je luk pečen prebaciti ga preko kuhanih trenaca s masnoćom i dobro promiješati.

Po želji dodatno posoliti i servirati.

image

Trenci po receptu bake Dragice

Privatni album


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:18