TUŽNA VIJEST

Umro je Slobodan Čimbur, vlasnik jednog od najpoznatijih zagrebačkih restorana

Vlasnik Baltazara bio je jedan od najznačajnijih zagrebačkih ugostitelja u posljednjih 40 godina

Nakon kratke i teške bolesti, u 71. godini preminuo je Slobodan Baltazar Čimbur, vlasnik jednog od najpoznatijih zagrebačkih restorana. Svatko tko barem malo poznaje domaću gastronomsku scenu dobro zna kako je u pitanju mjesto koje već desetljećima posluje više nego uspješno te ono na kojem se u svako doba, a posebice nedjeljom, već godinama traži stol više. Bio je to i restoran u koji je rado zalazila i politička i kulturna elita.

Slobodan Bobo Čimbur Baltazar je otvorio prije više od 40 godina, a danas bismo ga vrlo lako mogli ubrojiti u povijesno dobro grada Zagreba. Još početkom 1980-ih, kada je imao 29 godina, kupio je i sa suprugom Mirjanom otvorio lokal na adresi Nova Ves 4, koji je tada nosio naziv Stara Ves i bio podijeljen na kafić i restoran. Okupio je oko sebe dobru i vrijednu ekipu i, bez obzira na to što se nikada nije školovao za ugostitelja, krenuo stvarati svoju priču.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Baltazar kakav postoji danas krenuo je stvarati 1993., kada je preuredio veliki restoran te ga, uz druga dva lokala na istoj adresi koji su nosili naziv Melkior i Gašpar, odlučio nazvati Baltazar. Ovdje je među prvima održavao promocije vina s velikim vinarima Enjingijem, Zdjelarevićem i Krauthakerom, a u samom restoranu najprije su se posluživala ozbiljna mesna jela poput bifteka i lungića, zatim riblja i jela s roštilja, a danas se u Baltazaru mogu pojesti dobra janjetina, patka s mlincima, štrukli i druga jela domaće kuhinje, no najpoznatiji su i dalje po odličnim steakovima i svježoj ribi.

image
Srdjan Vrancic/Cropix

Osim originalnog Baltazara, tu je danas i Baltazar2, fine dining restoran gdje kuha poznati chef Matija Bregeš. Prije njega, u Baltazaru Slobodana Čimbura kuhali su i danas uspješni chefovi Tomislav Špiček i Mate Janković.

Osim strasti prema ugostiteljstvu, Slobodan Bobo Čimbur volio je i lov, a posebno je cijenio dobra vina. Važno je spomenuti i kako su se Bobi Čimburu u vodstvu restorana posljednjih godina pridružili kći Tamara i sin Igor Čimbur, i sami danas poznati i priznati zagrebački ugostitelj.

Slobodan Bobo Čimbur bio je jedan od nekolicine legendarnih ugostitelja koji su oblikovali zagrebačku restoransku scenu kraja 20. i početka 21. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:57