Na zagrebačkom groblju Mirogoj danas je pokopan Slobodan Bobo Čimbur, vlasnik jednog od najpoznatijih zagrebačkih restorana, Baltazara. Čimbur je preminuo prošlog tjedna u 71. godini.
Na pogreb je došao niz poznatih osoba: Ivica Todorić s djecom Antom, Ivanom i Ivom, Budimir Lončar, Stjepan Mesić, Gordan Grlić Radman, Tomislav Ćorić, Branko Mikša, Davor Šuker, Ognjen Vukojević, Dubravko Šimenc, Petar Pripuz, Paško Dodić...
Slobodan Bobo Čimbur Baltazar je otvorio prije više od 40 godina, a danas bismo ga vrlo lako mogli ubrojiti u povijesno dobro grada Zagreba.
Naime, svatko tko barem malo poznaje domaću gastronomsku scenu dobro zna kako je Čimburov Baltazar mjesto koje već desetljećima posluje više nego uspješno te ono na kojem se u svako doba, a posebice nedjeljom, već godinama traži stol više. Bio je to i restoran u koji je rado zalazila i politička i kulturna elita.
Još početkom 1980-ih, kada je imao 29 godina, kupio je i sa suprugom Mirjanom otvorio lokal na adresi Nova Ves 4, koji je tada nosio naziv Stara Ves i bio podijeljen na kafić i restoran. Okupio je oko sebe dobru i vrijednu ekipu i, bez obzira na to što se nikada nije školovao za ugostitelja, krenuo stvarati svoju priču.
Baltazar kakav postoji danas krenuo je stvarati 1993., kada je preuredio veliki restoran te ga, uz druga dva lokala na istoj adresi koji su nosili naziv Melkior i Gašpar, odlučio nazvati Baltazar. Ovdje je među prvima održavao promocije vina s velikim vinarima Enjingijem, Zdjelarevićem i Krauthakerom, a u samom restoranu najprije su se posluživala ozbiljna mesna jela poput bifteka i lungića, zatim riblja i jela s roštilja, a danas se u Baltazaru mogu pojesti dobra janjetina, patka s mlincima, štrukli i druga jela domaće kuhinje, no najpoznatiji su i dalje po odličnim steakovima i svježoj ribi.
Osim originalnog Baltazara, tu je danas i Baltazar2, fine dining restoran gdje kuha poznati chef Matija Bregeš. Prije njega, u Baltazaru Slobodana Čimbura kuhali su i danas uspješni chefovi Tomislav Špiček i Mate Janković.
Osim strasti prema ugostiteljstvu, Slobodan Bobo Čimbur volio je i lov, a posebno je cijenio dobra vina. Važno je spomenuti i kako su se Bobi Čimburu u vodstvu restorana posljednjih godina pridružili kći Tamara i sin Igor Čimbur, i sami danas poznati i priznati zagrebački ugostitelj.
Slobodan Bobo Čimbur bio je jedan od nekolicine legendarnih ugostitelja koji su oblikovali zagrebačku restoransku scenu kraja 20. i početka 21. stoljeća.