N emojmo piti, s krikom, vikom, kao Skiti, nego pijuckajmo! - pjevao je grčki pjesnik Anakreont dvorjanima silnika Polikrata, a onda poručio robu: “Deset nalij mjera vode, a pet vina!”. Gemišt ili bevanda stvar su kulture i zdravog razuma već tisućljećima. Po Anakreontu je pretjerivanje i lokanje primitivni, barbarski čin, a pijuckanje i lagano opijanje uz pjesmu je civilizacijski doseg. Moj zagorski deda i dalmatinski dida 2500 godina nakon Anakreonta još su uvijek miješali vino i vodu - prvi je pio gemišt, a drugi bevandu. Nosili su ih u opletenoj boci u polje za okrjepu, a kada bi bili kod kuće, popili bi jedan lončić uz ručak, nikad dva. Također su prezirali pretjerivanje i konzumacija više od jedne doze bila je moguća samo kod svečanosti. Vina su k tome nekoć bila lakša, kiselija, alkohola taman koliko treba da imaju antiseptički efekt i da te okrijepe, a ne opiju. Razrijeđena vodom, dosezala su optimalan balans nage i nisu izazivala dehidraciju, pa su kao takva služila i da ugase žeđ. Danas takvih vina ima malo, ali su zato bolja nego ikad. Nekad su se radila od miješanih sorti u kojima su značajan udio trebali imati moslavac, kraljevina, belina, graševina i druge stare sorte kontinentalne Hrvatske ili, pak, debit, rukatac, cetinka, bogdanuša, kujundžuša ili žlahtina u primorskoj Hrvatskoj. Kako stari vinogradi s miješanim sortama nestaju i ustupaju mjesto monosortnim, sve je više monosortnih vina i u tim cjenovno najpristupačnijim kategorijama, a silvanac, kraljevina, rizvanac, moslavac i graševina tu pokazuju najviše potencijala. Vrući ljetni dani pred nama pravo su vrijeme da se okrenemo tom starom napitku umjerenog alkohola i uživamo u njemu uz ručak, gablec ili marendu. Pijuckajući, ne pijući. Kultura gemišta danas je najčvršće ukorijenjena u regiji Bregovita Hrvatska, a prigorski vinogradi oko Zeline i međimurski oko Štrigove domovina su takvih laganijih vina. Stoga u potrazi za savršenim gemištom izdvajam pet jako dobrih primjeraka vina za gemišt iz tih vinogorja.
PRIGORA, MIRIS PRIGORJA (BEDEKOVICH) 2018. 20 kn, 80/100
Blend sorti graševina 66%, kraljevina 26%, rizling rajnski 8%. Ugodno svakodnevno vino, diskretnog mirisa i osvježavajućeg okusa. Čisto i na nosu i u ustima. Herbalnost s nekom citrusnom pozadinom, ponajviše grejpom, ocrtava profil mirisa, a bijelo voće na retrookusu obilježava okus. Kiseline su blage, a okus zaobljen, kao izmišljeno za lagani ljetni gemišt. Uz ražnjiće od svinjske vratine, piletinu s roštilja i slično. 11,5% alk.
KERMAN, SILVANAC ZELENI 2019. 22,50 kn, 85/100
Najbolji dolazi iz Međimurja, iz Svetog Urbana kod Štrigove. Riječ je o jako lijepom svakodnevnom vinu koje daje savršene gemište, a i bez vode je izvrsno. Finog herbalnog mirisa s nešto voćnih primjesa jabuke, zatim s puno svježine u ustima, s nekom hrskavom herbalnosti i atraktivnom voćnom slasti na finišu. Kvalitetom daleko iznad svog cjenovnog razreda. Uz lagana rižota i tjestenine, pohano bijelo meso te ljetni roštilj temeljen na piletini i svinjetini. 11,6% alk.
PUHELEK PUREK, KRALJEVINA DIŠEĆA 2019. 23 kn, 83/100
Sigurna adresa po pitanju kraljevine. Ova cijenom najpristupačnija (još imaju dvije u buteljama) je lagano vino blagog i osvježavajućeg okusa. Ugodna u svakom pogledu, čistih aroma i nepretencioznog karaktera. Diskretnog je mirisa bez specifičnih aroma za izdvajanje, načelno voćno herbalnog karaktera s jezgričavim voćem u pozadini. Može ga se servirati kao fini lagani gemišt, a zbog blagosti okusa još će bolje funkcionirati kao škropec, dakle s malo vode. Idealno uz natur svinjetinu sa žara ili pohanu piletinu.
POSAVEC, CUVEE BELLE 2018. Cijena: na upit, 82/100
Jednostavno, ali jako lijepo vino. Blagog okusa, čistog mirisa pretežno herbalnog profila. Na nosu se uz herbalnost još sluti vinogradarska breskva. Vitkog je tijela, srednjeg trajanja, mekano u ustima, ali i živo, s ugodno gorkastim retrookusom na završetku. Izmišljeno za savršeni gemišt. Uz gablece i marende poput paprikaša, laganih proljetnih variva, dinstanog mesa i slično. 12% alk.
SMRNDIĆ, KRALJEVINA 2018. 25 kn, 82/100
Odlično svakodnevno vino. Ugodno kiselkasto, lagano, diskretnog mirisa s nekim citrusnim primjesama u pozadini, razvijeno u ustima, što sugerira da ga treba brzo potrošiti, te s dodirom rustikalnosti na retrookusu. Idealno za gemišt, ali djeluje tako lagano i lepršavo da ga se može trošiti i samo. Uz gablece i marende tipa krpice sa zeljem, pileći paprikaš ili svinjsko pečenje. 11% alk.