Imali ste tulum i otvarali ste boce vina kad god ste stigli u želji da vaši gosti isprobaju što više toga i sad vam je ostalo njih nekoliko s 2-3 prsta nepopijenog pića? Ako imate manjak prostora, a bome i glavobolju od veselog druženja, bez brige, ne morate iskapiti sve te ostatke i tako se dovesti u probleme. Postoji nekoliko načina na koje to vino možete iskoristiti bez da skladištite brojne poluprazne boce ili budete prisiljeni baciti ga.
Smrznite ga
Prelijte ostatke vina u kalup za led i smrznite ga pa dobivene kockice prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Kada idući put kad budete kuhali neki umak, bogati bolognese ili fini gulaš, samo izvucite nekoliko kockica iz zamrzivača i ubacite ih u posudu u kojoj kuhate svoje jelo. Kad se smrznuto vino otopi, samo reducirajte umak i imate odlično jelo bez da ste morali otvoriti novu bocu za tu namjenu.
Skuhajte slatki sirup
Nakon što izvažete gramažu preostalog vina, prebacite ga u lončić i dodajte petinu njegove težine u šećeru. Na srednje laganoj vatri pustite da se mješavina zagrije i krčka sve dok se sirup ne zgusne. Poslužite ga kao preljev za deserte od čokolade, sladoled i voćne salate.
Ubacite u voćni džem
Ovisno o tome koju vrstu vina imate, iskoristite ga u pripremi džema! Rosé će se odlično slagati s jagodama, crveno vino s kupinama, a pjenušac s marelicama. Samo dodajte vino ostalim sastojcima i pripremite svoj džem po uobičajenom receptu.
Umiješajte u preljev za salatu
Ako vam ponestane octa, a želite uživati u finoj salati, pomiješate ostatke vina s malo soli i maslinovim uljem i iskoristite taj preljev da začinite svoje jelo.
Pripremite vlastiti vinski ocat
Prebacite ostatak vina iz boce u steriliziranu staklenku i dodajte vinski ocat u omjeru 3:1, prekrijte staklenku gazom i učvrstite gumicom. Ostavite u smočnici na hladnom i suhom mjestu oko mjesec dana dok ne nastane ocat koji možete koristiti za preljeve za salate i marinade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....