RUČAK S NOGU

U Areperi Maracay traju dani guave, evo što trebate znati o ovoj egzotičnoj voćki

 Neja Markicevic/Cropix
Ova neobička voćka odlično se snalazi kao glavni sastojak osvježavajućih napitaka, ali i kao dio slasnog sendviča

Kada je Ricardo Luque u rujnu prošle godine otvorio venezuelanski restoran Arepera Maracay, u rekordnom je roku pridobio pozornost velikog dijela zagrebačke publike. Vjerujemo kako su za to zaslužni slasni venezuelanski arepa sendviči, ali i činjenica da se u njihovoj areperiji neprestano nešto zbiva. Tako su ovog tjedna krenuli s danima guave te svoje goste odlučili pobliže upoznati s ovom tropskom voćkom.

image
Arepera Maracay Facebook/

Najprije su predstavili sok od guave, a zatim nastavili s arepom sa svinjskim butom, guavom i salatom od kaktusa. Najavili su i pripremu osvježavajućih slastica koje u ponudu tek dolaze.

Guava je inače tropsko voće najzastupljenije u Srednjoj Americi, ovalnog je oblika i zelene boje. Na prvu podsjeća na spoj limete i kruške, a kada se prereže, izgleda kao lubenica s nešto svjetlijim, jestivim košticama. Guava je prepuna vitamina C, a okusom podsjeća na spoj jagode i kruške.

image
Thepalmer

Njezino meso može se koristiti za pripremu slastica kao što keksi i kolači, različiti napici posebno popularni u Meksiku, ali i ubaciti u salatu, različite varijante salse ili pak dodati mesnim jelima. Odlično se snalazi i u kombinaciji s rajčicom ili pak kao njezina, manje kisela zamjena. Zbog velike razine pektina, od nje se mogu raditi džemovi i chutney koji se sjajno slaže uz mesne specijalitete, dok će lišće odlično poslužiti kao biljni čaj.

image
Arepera Maracay Facebook/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:22