Tropski okusi

Dozivamo ljeto ukusnim mangom, a evo kako pravilno odabrati sočnu i zrelu voćku

 Arx0nt/Getty Images/istockphoto
Iako stiže iz daljina, odlični se primjerci mogu pronaći i u domaćim dućanima

Dozivamo ljeto i lijepo vrijeme pomoću sočnog manga! Iako nije lokalna namirnica nego nam stiže iz dalekih krajeva, već ga se može kupiti u svim većim supermarketima, a često zna biti stvarno ukusan. Ako i vama predstavlja pravu poslasticu, koja pritom ne uspije u vašoj kuhinji preživjeti dovoljno dugo da vam posluži kao sastojak nekog jela ili deserta, dobro će vam doći podsjetnik na što gledati kada birate i kupujete svježi mango.

image
Apomares/Getty Images

Mango nije voćka čiju zrelost možete procijeniti samo na temelju izgleda. Naravno, izbjegavajte one koji su potpuno zeleni, iako vas ne treba plašiti djelomično zelena kora. Usredotočite se više na miris i kakav je plod pod rukom!

Ako možete, opipajte mango koji planirate kupiti. Naravno, prvo zatražite dopuštenje od prodavača ako ste na tržnici ili u malim dućanima. Idealno bi bilo da kupite čvršće inačice pa izbjegavajte one izrazito mekane i prezrele plodove, kao i one s vidljivo oštećenom površinom.

image
Apomares/Getty Images

KOLAČ OD MANGA, BANANA, JABUKA I MRKVE

Dok njima rukujete - pomirišite ih! Većinom mango ima stvarno prekrasan miris, no ako on izostane, to najčešće znači da će izostati i odličan okus voćke.

Nedovoljno zreli mango zamotajte u novinski papir na nekoliko dana. Hoćete li ga držati u hladnjaku ili ne ovisi o stupnju zrelosti, a najbolje je nezreli držati na sobnoj temperaturi. Ako ste kupili mango koji je spreman za jesti, ali vi niste spremni, pospremite ga u hladnjak u kojem može stajati i do tjedan dana.

CHUTNEY OD MANGA I ČILI PAPRIČICA

Jednom načeti mango narežite na kockice i pospremite u posudu s poklopcem ili pak polovicu prekrijte prianjajućom folijom te potrošite unutar dva do tri dana. Ako znate da ga nećete stići pojesti, ogulite ga i smrznite, bilo usitnjenog na kockice ili pak u obliku pirea.

image
Chokkicx/Getty Images/istockphoto

Ako ga volite ubacivati u smoothieje, raditi od njega razne kreme ili čak slane umake kao što je chutney, nije neophodno da tražite isključivo svježe primjerke. Sada se u našim dućanima mogu pronaći i već narezani komadi manga koji su smrznuti, a dobro ih je imati i u vlastitom zamrzivaču za dane kada se zaželite tropskih okusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18