Posljednjih godinu dana na društvenim mrežama, različitim blogovima i publikacijama sve češće nailazimo na fotogenične vijetnamske rolice napravljene od rižinog papira, kroz koje se vide svi sastojci i izgledaju prilično efektno, ali i koje su pogodne za one koji izbjegavaju gluten. Riječ je o proizvodu koji se radi od rižina i tapioka brašna, soli i vode, u izvornom je obliku tvrd i proziran, a kada se koristi za izradu rolica i pita, najprije se umače u vodu kako bi omekšao te kako bi se njime lakše rukovalo, a zatim se prži, peče ili poslužuje sirov.
Kako bi jelo napravljeno na ovaj način izgledalo što efektnije, često se koristi povrće različitih boja pa je upravo proljeće, doba kada se na tržnice vraća sve više povrća, idealno za testiranje ovakvih recepata. Priprema je zapravo prilično jednostavna, a koristiti se mogu kombinacije namirnica koje vam tog trena padnu na pamet ili su vam pri ruci. Povrće može biti sirovo ili kratko obrađeno, ali u trenutku kada nadjevom punite rižin papir, pobrinite se da bude dovoljno ohlađeno. Jednom kada ste odabrali svoju kombinaciju povrća, kojoj uvijek možete dodati i obrađene komadiće piletine, mljeveno meso po izboru, kozice ili neki drugi mesni ili riblji dodatak, rolice možete poslužiti upravo takve, meke i bez obrade, ali ih možete i zapeći na tavi te od njih napraviti najhrskavije slasne zalogaje.
Još jedan način korištenja rižinog papira su i, nama najdraže, pite sa sirom, mesom ili jabukama. Nazivamo ih još i lažnim burekom, iako smo svjesni da bi dežurni gastro ratnici istog časa pronašli nekoliko čvrstih razloga zašto ovakvi zalogaji nemaju baš nikakve veze s burekom. Do sada smo ih pripremali u nekoliko navrata, punili najčešće mješavinom sira i jaja s malo soli, pekli u pećnici i baš uvijek bi se razgrabili u trenu pa svakako preporučujemo da se i vi, ako volite burek sa sirom, pardon, sirnicu, okušate u više nego jednostavnoj pripremi. Oni koji izbjegavaju sir, uvijek koristiti mogu i tofu.
Osim za rolice i pite, rižin papir može se i pržiti kako bi se od njega dobili hrskavi zalogaji koji se potom mogu poslužiti umjesto, primjerice, krekera, kao podloga za različite nadjeve, kao dekoracija, kada izgled jela želite podići na višu razinu ili jednostavno kao malo drugačija grickalica koju ćete prije posluživanja posipati mješavinom začina po želji. Dobru ideju pronašli smo na Instagram profilu Anje Maršić, koja je u rižinom papiru poslužila tunu. Recept potražite ovdje, a kada ste već tu, svakako provjerite i njezin recept za vijetnamsku pizzu s jajima i rižinim papirom.