Dobrom karamel umaku ili pak slastici s karamel punjenjem, priznat ćete, zbilja je teško odoljeti i upravo zato u hladnjaku uvijek volimo imati spremu teglicu domaćeg karamela za svaku priliku. Idealan je za punjenje palačinki, na novu razinu podiže i muffine, a preliti ga možete i po slasnim lisnatim zalogajima, sladoledu ili biskvit kolaču. Upravo zato, pripremili smo mali vodič za pripremu karamela i, naravno, nekoliko recepata koje možete isprobati već danas.
BUDITE STRPLJIVI I PAŽLJIVI
Kod pripreme karamela najvažnije je zapamtiti nekoliko ključnih stvari. Prva od njih svakako je da baratati karamelom valja pažljivo. Vruć je i ljepljiv pa se nikako ne preporučuje dirati ga prstima dok niste potpuno sigurni da se dovoljno ohladio. Također, za svaki slučaj, pri ruci je uvijek dobro imati i hladnu vodu i led.
Kod pripreme karamela dobro je pripaziti i na veličinu posude. Koristite onu s debljim dnom i što veće površine kako bi se šećer ravnomjerno otopio. Što je površina veća, a sloj šećera tanji to je manja mogućnost zagaranja. Također, ako radite tekući karamel, prije početka se uvjerite da u posudi, šećeru ili vodi nemate nikakvih nečistoća. Naime, dobro je upamtiti kako se za ljepljivi šećer prima baš sve.
PRSTOHVAT SOLI ČINI ČUDA
Kada ste pripremu karamela priveli kraju, dodajte mu i prstohvat soli. Slatko slana kombinacija okusa zaintrigirat će vaše nepce i slastice učiniti još ukusnijima. Koristite li karamel kao preljev, razmislite i o dodatku cvijeta soli koji će, osim boljeg okusa, stvoriti i zanimljivu teksturu.
TART S ČOKOLADOM I SLANIM KARAMELOM
KAKO NAPRAVITI DOBAR KARAMEL
Recept za klasični karamel uključuje svega dva sastojka, a to su šećer i voda. Bit će vam potrebno pola šalice vode i dvije šalice šećera koje ćete ubaciti u posudu s debljim dnom i pustiti da se šećer u potpunosti otopi. Karamel nije potrebno miješati, a dobro je napomenuti i kako brzo mijenja boju i aromu pa ga je dobro na oku držati cijelo vrijeme pripreme. Gotov je kada poprimi željenu gustoću i boju, ovisno o tome za što ga planirate iskoristiti.
Želite li pak napraviti karamel preljev ili umak, to ćete najlakše postići pomoću kondenziranog mlijeka i to tako da ga iskuhavate ili ubacite u pećnicu te pustite da ono poprimi karamelast miris i boju.
U slučaju da vam kondenzirano mlijeko nije dostupno, karamel umak možete pripremiti i pomoću šećera, vode, maslaca i slatkog vrhnja. Veću tavu stavite na vatru i zagrijte. U dobro zagrijanu tavu stavite par žlica vode, zatim ravnomjerno po cijeloj tavi rasporedite šećer da se topi. Šećer će se najprije početi zagrijavati, pjeniti i polako topiti te karamelizirati. Nikako ne miješajte dok traje taj postupak. Kako se šećer topi, možete samo lagano protresti tavu. U otopljeni i nježno požutjeli šećer dodajte slatko vrhnje i energično miješajte. Otopljeni karamelizirani šećer dodatkom vrhnja će se malo stvrdnuti, ali neka vas to ne brine jer će se kuhanjem otopiti. Kad dobijete glatku smjesu, dodajte maslac i maknite s vatre. Dobro promiješajte i pustite da se malo ohladi.
Takav karamel bit će sjajan dodatak tortama, kolačima i pitama, ali poslužiti može i kao ultimativni umak za umakanje omiljenih keksića.
TART OD BIJELE ČOKOLADE, RUMA I KARAMELE
Kremu od karamele također možete pripremiti prilično jednostavno. Dovoljni će vam biti tek maslac, šećer, slatko vrhnje i mrvica soli, a postupak pripreme možete potražiti u našem receptu za neodoljive cupcakes s kremom od karamela.
Osim klasičnog, napraviti možete i zdraviju varijantu karamela koji uključuje tek tri sastojka. Naime, gusti karamel možete pripremiti tako da u posudi s debljim dnom zagrijavate javorov sirup i kokosovo mlijeko, a pred sam kraj dodati možete i žlicu ili dvije omiljenog orašastog namaza. Koliko ćete dugo kuhati takav karamel ovisi o gustoći koju želite postići.
Na kraju, upamtite, dovoljna je sekunda i karamel može poprimiti potpuno drugu boju i okus od onih kojima ste se nadali pa će dobra ideja biti uz štednjak u svakoj sekundi pripreme. Kod pripreme karamela, strpljivost i brza reakcija su ključ.
PITA OD SIRA, JABUKA I KARAMELE