Ovih smo dana na The Guardianu naletjeli na više nego zanimljiv recept koji nas je odmah zaintrigirao. Riječ je o slanom karamelu koji se radi od ostataka masnoće od slanine i koji zvuči toliko dobro da jedva čekamo priliku da ga isprobamo. Slani karamel umak jedna nam je od omiljenih poslastica, a po riječima autora Toma Hunta, čini nam se, ovo je još bolje od klasika.
Zato, idući puta kada na tavi pečete slaninu za doručak ili kako biste je dodali u kakvu dobru slanu pitu, svakako sačuvajte masnoću i, osim u slanim jelima, iskoristite je i za pripremu slatkiša.
Karamel pripremljen na ovaj način bit će, kaže autor recepta, idealan uz sladoled od vanilije ili američke palačinke, a u slučaju da volite slatke kokice, svakako razmislite i o tome da ga dodate u zdjelu još toplih, svježe pečenih. Mi bismo dodali i kako ovaj umak možemo zamisliti i u kombinaciji s kremastom zobenom kašom, ali i kao dodatak biskvit kolačima, brownieju ili sredstvo kojim ćemo spajati, primjerice, čokoladne keksiće.
Trebat će vam:
2-3 žlice masnoće od slanine (ili kombinacija masnoće i maslaca)
50 g smeđeg šećera
80 ml slatkog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
Priprema:
Masnoću otopite u posudi, dodajte šećer, slatko vrhnje i vaniliju i pustite da se kuha dok se ne pojave mjehurići. Povremeno promiješajte. Gotovo je kada dobijete željenu gustoću. Spremite u staklenku dok je još vruće. Čuvajte u hladnjaku do tri tjedna. Kada karamel želite koristiti, pustite da dođe na sobnu temperaturu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....