Sirova snaga mladog graška

Slatko, zeleno zrnje s razlogom ima visoku cijenu, ali vas to ne smije zaustaviti

Mladi svježi grašak predivna je namirnica s jednom značajnom manom: cijenom. Unatoč toj ozbiljnoj prepreci, ne treba odustati na putu do sezonskih zadovoljstava i njegove neodoljive mladalačke ljepote. Rješenje je krajnje jednostavno: u mladom grašku može se uživati koristeći ga ne kao glavni sastojak nekog jela, nego kao njegov akcent.

Kulinarski naglasak

Što konkretno znači ne biti sastojak, nego kulinarski naglasak? To znači i u malim količinama grašak upotrijebiti tako da je vidljiv i da se osjeti njegov okus. Potpuno mladi grašak je jestiv, slastan i doslovce sladak i u sirovu izdanju, a okus mu je upravo takvom najintenzivniji. Sirovi mladi grašak odličan je u raznim salatama. Grašak i salata stara su priča i kod nas, doduše zimska, jer je neizostavni sastojak takozvane francuske salate. O njoj se upravo i radi jer je bila poticaj za proljetnu francusku salatu. Mrkva, mlada i svježa – nije kuhana, naravno, nego sirova – nareže se na tanke štapiće. Poškropi se limunovim sokom kako bi očuvala boju i svježinu. Postupak s krastavcima je identičan. Majoneza se razblaži jogurtom, a aromatska snaga osnaži nasjeckanim lišćem peršina i vlasca.

Peršin i vlasac nisu, naravno, jedina aromatska opcija za našu proljetnu francusku salatu. Kreativne mogućnosti su beskrajne. Svježa metvica, menta, osobito mi je draga. I medvjeđi luk, ali njegova je sezona na izmaku. Zato tek počinje sezona bosiljka. Običan mladi luk vrlo je ukusan i u ovoj ulozi. Na tržnice su došle i prve ljutkaste papričice raznih veličina. Neke su izrazito ljute pa treba biti oprezniji: čak i ovisnici o ljutini, u koje i sam spadam, složit će se da nježna proljetna salata nije prigodna za kapsaicinske orgije.

Uz slaninu i kruh

Time smo došli do kraja priče o proljetnoj francuskoj salati: sastojci se izmiješaju s umakom i pospu bobama sirovog graška. Ako se uz nju posluži preprženi kruh s nekim omiljenim sirom i/ili tanko narezanom dimljenom slaninom, dobili smo čak i glavno jelo.

Drugi zanimljivi način korištenja sirovog graška jest tako da se od njega radi umak. Najjednostavniji je način samljeti mladi sirovi grašak u blenderu. Uz mladi češnjak, maslinovo ulje i bosiljak dobili smo umak za tjesteninu, najbolje neku široku: papardele, na primjer. Dakle, priča je opet jednostavna da jednostavnija ne može biti. Vrela se tjestenina posluži na tanjur, a svatko za stolom sam umiješa umak. Naribani sir odlična je pratnja. U ovome mi je slučaju čak i draži obični dimljeni seljački sir ili prgica (turoš), nego klasična varijanta s parmezanom.

Ovi temeljni sastojci mogu imati i druge načine dogotovljavanja i posluživanja. Na preprženi kruh namaže se umak i pospe sirom, pa smo dobili brusketu. Miješane zelene salate pospu se umakom koji je tako postao dresing. Salatu se prethodno poškropi limunovim sokom i dogotovi kockicama preprženog kruha.

Temeljni umak od mladog sirovog graška, češnjaka, bosiljka i maslinova ulja može se pripremati i u kontinentalnoj varijanti s bućinim uljem i bućinim sjemenkama, sirovim ili preprženim. Put od ovog umaka do hladne juhe, neke vrste gazpacha, jednostavan je. U bazični se umak umiješa jogurt ili kefir i juha je gotova, spremna za posluživanje. Ljutkastim papričicama obožavatelji ovdje mogu dati više prostora, no opet uz dosta izlaganja riziku. Izraženija ljutina prekrit će okus mladoga graška, a osnovna nam je nakana bila da mu i u malim količinama osiguramo prominentno mjesto u jelu. Preprženi kruh, pak, poželjan je dio većine jela kojima smo se danas bavili, ovakvog gazpacha osobito.

U paru sa špinatom

Vrlo zanimljivu ulogu mladome grašku pronašla je velika bečka gastronomska obitelj Plachuta. Oni spajaju mladi grašak s mladim špinatom. Odlična varijacija na ovu temu jest obaren i grubo nasjeckan špinat, a grašak sirov, usitnjen u blenderu, kako smo već opisali. Ovaj je dvojac, između ostalih slučajeva, upravo fantastičan kada se umiješa u lagani pileći rižoto, sasvim na koncu priprave, kada se tava diže sa štednjaka. Svježa bijela vina poput škrleta prava su pratnja ovakvoj proslavi otvaranja sezone graška.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:01