POVRTNJAK KAKAV ŽELITE

Ako posadite ovu biljku pokraj luka, biti će ga kao u priči!

 /SHUTTERSTOCK

Vrt je magično mjesto, a iskusni vrtlari tvrde kako pravila koja u njemu vladaju mogu napraviti itekakvu razliku i učiniti da vaši plodovi tamo bujaju, cvatu, napreduju i budu lijepi, ukusni i raskošni. Jedno od pravila glasi i kako je u povrtnjaku važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Nekada se to riješavalo plodoredom, ali danas je trend sadnje mješovite kulture u povrtnjaku. Naime, ako posadite različite biljke na istu gredicu u povrtnjaku i to gušće, maksimalno ćete iskoristiti prostor što je posebno korisno ako imate manji vrt tj. manji povrtnjak.

Biljke je potrebno odabrati tako da lišćem i plodovima ne ugrožavaju jedna drugu, a uvijek mora biti dovoljno mjesta za svjetlost i zrak.Važno je kombinirati biljke koje ne crpe iste tvari iz tla i nisu osjetljive na iste bolesti. Papriku, primjerice, nije dobro saditi uz rajčicu, no kupusnjače će dobro iskoristiti prostor ispod rajčice i postati otpornije jer rajčica izlučuje tvari koje odbijaju štetočine kupusnjače. U cvjetnu gredicu dobro je uvrstiti i nešto začinskog bilja jer ono ponekad popravlja okus biljkama koje rastu uz nju. Tako je rani krumpir zasađen kimom i korijanderom ukusniji nego inače. Kopar i mrkva imaju sličan odnos, čak se mogu sijati zajedno u jedan red. Također, rotkvica posađena uz humus imat će bogatiji okus.

Evo što bi trebali posaditi kraje čega u povrtnjaku.

1. Patlidžan

Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetočina tako da pored njega posijete amarant ili grah.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Luk

Luk se sadi uz mrkvu jer on tjera mrkvinu muhu, a mrkva lukovu muhu. Posijete li kamilicu uz luk, poboljšat ćete mu aromu.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Rajčica

Bosiljak tjera bijelu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro ide uz rajčicu. Na kraju svake stabljike rajčice posadite po tri sadnice bosiljka. Dobri susjedi rajčici su i salata, radič, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvica, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i kumin. Ne slaže se s komoračem i graškom, a sadite ju što dalje od krumpira.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Brokula

Bolje raste ako se posadi uz kopar ili metvicu. Dobro se slaže i s jagodama.

5. Grašak

Sadnja graška s kukuruzom potiče rast kukuruza. Dobri susjedi grašku su salata, korabica, kopar, mrkva, radič, kupus, komorač, tikvice i rotkvice. Loši susjedi su luk, češnjak, krumpir, rajčica, poriluk i bob.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Krumpir

Kako biste mu povećali otpornost, uz krumpir posadite malo hrena. Dobri susjedi krumpiru su i korabica, mahune, mahune, metvica, špinat, batat, kumin i blitva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:48