DOBRI SAVJETI

Sezona je slatkog bobičastog voća, uz ove jednostavne savjete održite ga svježim još dulje

 Love_life
Maline, borovnice i ribizl uz ove jednostavne savjete ostat će svježi dulje od dva dana

Dok vikendom prolazite između štandova na tržnici ili pak obilazite dio s voćem u supermarketu i pogled vam pada na slatke bobice, vjerujemo kako je jedan od razloga zbog kojeg ćete se odlučiti na kupovinu i činjenica da ćete bobičasto voće imati prilike potrošiti u naredna dva dana. Ako to ipak nije slučaj, vjerojatno ćete kupovinu preskočiti i jednostavno se vratiti drugom prilikom. Jasno je, najveći problem kod skladištenja delikatnih bobica upravo je kratak rok trajanja. No, nekoliko jednostavnih trikova moglo bi vam pomoći da ih svježima održite ipak nešto dulje.

image
Bojsha65

Već pri kupovini posebnu pažnju obratite na zasebne plodove. U slučaju da se u košarici nalazi samo jedan truli ili plod na kojem ste uočili plijesan, odaberite drugu košaricu ili taj plod odmah odstranite. Također, pažnju obratite i na stijenke posudice u kojoj se bobice nalaze, primijetite li sok koji je iscurio iz plodova, takvi plodovi vrlo vjerojatno će se pokvariti prije nego što mislite. Najbolji odabir uvijek će biti bobice koje izgledaju što čvršće i na kojima lako možete primijetiti sjaj.

GLEICHGEWICHT S BOROVNICAMA

image
Neja Markicevic/Cropix

Jednom kada ste odabrali svoje bobičasto voće, imajte na umu da je najbolje držati ga na što većoj površini. Želite li si omogućiti što jednostavnije periodično korištenje za, primjerice, jutarnje smoothieje kroz nekoliko dana, voće najprije operite pa ga rasporedite na papirnatom ručniku. Pustite da se osuši ili ga osušite sami laganim pokretima ručnicima. Zatim veću plitku posudu obložite novim papirnatim ručnicima i svoje borovnice ili maline rasporedite po površini. Najbolja opcija bit će rasporediti ih u jednom sloju i tako da se ne dodiruju, no u slučaju da je to nemoguće, spremajte ih u što manje slojeva. Također, kada ih spremate u hladnjak, izbjegavajte najhladnije dijelove zamrzivača i stavite ih na sam početak police kako se ne bi smrzle, a zatim, kada se ponovno odmrznu, postale gnjecave.

Također, portal Bon Appetit savjetuje pranje u octu u omjeru tri šalice vode i dvije žlice octa kako bi se ubile naznake pljesni koje pri kupovini možda niste uspjeli primijetiti.

CHEESECAKE SLADOLED S BOBIČASTIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix/

U slučaju da bobičasto voće želite smrznuti, najprije ga operite, osušite, a zatim rasporedite po plitkom tanjuru ili posudi za pečenje. Ubacite u zamrzivač i pustite da se smrzne svaka bobica za sebe. Tek tada ih prebacite u posudu ili zip vrećicu. Na taj ćete način bobice lakše vaditi iz zamrzivača i koristiti samo količine koje su vam zbilja potrebne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:29