Sezona je kestena i miris onih pečenih već nas mami na ulicama centra grada, dok se na tržnicama sirovi mogu kupiti po cijeni od otprilike 6 do 8 eura po kilogramu. Dobro je dodati i da je pri kupnji važno pažnju obratiti na glatke plodove sa sjajnom, smeđom površinom, a ako ste ljubitelj, sigurno već znate i da su najbolji oni krupni i mesnatiji i da izbjegavati morate naborane i kestene s rupicama. Također, svježi kesteni trebali bi biti teški i između kore i mesa ne bi trebalo biti zraka.
A onda, kada ste utvrdili osnovna pravila za kupovinu, vrijeme je da se upustite i u pripremu kestena kod kuće.
Najlakša varijanta bit će kuhanje kestena, a u slučaju da ste ipak veći ljubitelji pečenih, najbolje će biti slijediti nekoliko jednostavnih koraka. Zarežite ih oštrim nožem ili skalpelom s donje strane i napravite rez dubok otprilike tri milimetra. Najjednostavnija opcija je zarezati ih u obliku križa. Potom ih stavite u posudu za pečenje, poprskajte vodom i pecite 30 do 40 minuta na 180 stupnjeva. Gotovi su kada se raspuknu i kada zamiriše kuhinja.
Kestene na tavi možete ispeći tako da tavu najprije zagrijete na laganoj vatri, a zatim dodate kestene koje ste zarezali. Pustite da se polako zagrijavaju i peku. Ako imate poklopac, možete ih i poklopiti pa ih povremeno protresti kako bi se ispekli ravnomjerno. Nakon 15 minuta pečenja na laganoj vatri počet će se rastvarati. Kada su gotovi, umotajte ih u krpu, pustite da se kratko upare i ohlade kako biste si olakšali čišćenje pa ih poslužite. Dobro je dodati i kako je za pečenje na vatri uvijek dobra opcija imati tavu s rupicama.
Osim ova dva načina, sve je popularnija opcija pripreme u fritezi na vrući zrak. Kestene zarežite, namočite na 15-ak minuta u vodi, kratko ih osušite pa ih stavite u posudu friteze na vrući zrak i pecite 15 do 20 minuta na 200 stupnjeva. Nakon toga, lijepo će se otvoriti i lako ćete ih očistiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....