KUHAJ BOLJE

Savjeti talentirane Ive Erić: "Današnja tema je najjednostavnija krema koju možete zamisliti"

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Iva Erić, koja stoji iza brenda Šlag na kraju, na svom Instagram profilu otkriva tajne najboljih torti i kolača

Osim što radi spektakularne torte o kojima smo nedavno pisali, Iva Erić iz Šlag na kraju svakog utorka na svom Instagram profilu objavljuje recepte i savjete za pripremu najboljih slastica. Prošli tjedan tako je sa svojim pratiteljima podijelila recept za sočnu tortu od mrkve s kremom od sira, a ovog puta tema je bila, kako kaže Iva, najjednostavnija krema koju možete zamisliti – ganache.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Riječ je o spoju samo dva sastojka, čokolade i vrhnja, koji može poslužiti i kao punjenje ili preljev, a priprema je više nego jednostavna. Iva Erić u svom je postu objasnila da se ganache može raditi od bijele, mliječne i tamne čokolade te kako postoji puno načina pripreme, a ona ih je u svom postu objasnila tri.

SAVJETI IVE ERIĆ

Tri su vrste ganachea i svaki ima samo 2 SASTOJKA:

1) Bijeli ganache - bijela čokolada i vrhnje u omjeru 3:1 (npr. 300 g bijele čokolade + 100 ml slatkog vrhnja)

2) Mliječni ganache - mliječna čokolada i vrhnje u omjeru 2:1 (npr. 300 g mliječne čokolade + 150 ml slatkog vrhnja)

3) Tamni ganache - tamna čokolada i vrhnje u omjeru 1:1 (npr. 300 g tamne čokolade + 300 ml slatkog vrhnja)

NAČINA PRIPREME je puno, ali predložit ću 3:

1) Otopite oboje zajedno u mikrovalnoj na srednje jakoj temperaturi, izvadite svakih 45 sekundi i promiješajte. Ponavljajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

2) Otopite zajedno na pari (u staklenoj zdjeli nad loncem s malo vode)

3) Zakuhajte vrhnje i prelijte preko čokolade, pustite da odstoji 2 minute i zatim promiješajte.

Jednom kada ste usavršili pripremu ganache kreme ili preljeva, Iva Erić ima i nekoliko dobrih ideja kako ga koristiti. Ovdje sa svojim pratiteljima dijeli savjete kao što su dobivanje lijepog preljeva, svilenkaste kreme ili kako iskoristiti ganache za izradu loptica.

IVA ERIĆ SAVJETUJE: GDJE KORISTITI GANACHE?

1) Ganache možete preliti kao ‘drip‘ preko torte. Možete ga i ofarbati gel bojom.

2) Ganache možete pustiti nekoliko sati u frižideru da se stvrdne a zatim izmiksati kako bi dobili kremu. Kremom možete filati torte i kolače, cupcakese i razne druge stvari. Možete joj naknadno dodati i izrađeno slatko vrhnje kako bi bila mekša.

3) Ganache možete pustiti u frižideru da se skroz stvrdne, a zatim rolati kuglice koje ćete uvaljati u kakao, orašaste plodove, kokos itd. - dobit ćete neku vrstu truffles.

Iva je na kraju sa svojim pratiteljima podijelila i savjete kako bojati ganache te kako dobiti jarke, a kako pastelne boje. Potražite ih u postu u nastavku i svakako zapratite Šlag na kraju na Instagramu kako biste već idućeg utorka naučili nešto novo o pripremi omiljenih slastica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:13