ODOBRILI - KLINCI

RECEPTI KOJI ĆE RASPAMETITI KLINCE: Nova istraživanja upućuju da klincima vrlo rano možete uvesti crveno meso u prehranu!

 Brislava Picek / HANZA MEDIA
Finim jelima preduhitrite jedan od češćih problema koji se javlja kod djece kad se započinje s dohranom

Jedan od najčešćih problema i bolesti koji se javljaju kod beba i djece kada započnu s dohranom nedostatak je željeza koji uzrokuje anemiju. Stručnjaci kažu da je to ponajviše zato što djeca od prvih dana imaju "loše" prehrambene navike i nedovoljno uravnotežene obroke. Prema najnovijim studijama, crveno meso može se uvesti na bebin jelovnik već u dobi od šest mjeseci, a željeza, osim u njemu, ima najviše u iznutricama, žumanjku jajeta, tamnozelenom lisnatom povrću, mahunarkama i morskim plodovima.

Sve su to namirnice koje većina roditelja zbog neutemeljenog straha izbjegava u prvim mjesecima dohrane, a neki čak i kasnije. Strah od konzumiranja pojedinih namirnica s roditeljske strane kasnije može rezultirati i raznim prehrambenim poteškoćama poput izbirljivosti i alergija, a kao što je poznato iz brojnih istraživanja, u većoj mjeri dolazi i do anemije. Potaknuta tom informacijom, odlučila sam pripremiti jela s najboljim izvorom željeza, crvenim mesom, te sam ih kombinirala s netipičnim prilozima. Pa je tako bolognese serviran sa zelenim povrćem, jetrica na saft s pireom od buče i krumpira, juneći umak s špagetima od batata...

Jetrica na saft

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Bolognese

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Juneći umak

Zagreb, 021018.
Cetiri mesna umaka s zanimljivim zdravim prilozima prema ideji Nastasje Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Teleći odresci u umaku

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:40