Gurmani i svi koji uživaju u ukusnoj hrani i njenoj kupovini vrlo dobro znaju kako je lako svoj hladnjak pretvoriti u pravo skladište načetih umaka, teglica razne hrane i brojnih ostataka. Upravo je zato dobro redovito raditi reviziju sadržaja svog hladnjaka, ali i znati što u hladnjaku uopće treba stajati, a što ne!
To se osobito odnosi na umake i dodatke za jela, od kojih neki mogu bez problema stajati u smočnici ili u kuhinjskom ormariću, umjesto da doprinose općem kaosu u hladnjaku.
Otvorene umake i to prvenstveno one kupovne i tvornički proizvedene važno je skladištiti na hladnijoj sobnoj temperaturi i na mračnom mjestu, a svakako treba izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost.
Umaci koji se mogu čuvati izvan hladnjaka
Senf
Klasični senfu bez raznih dodataka u obliku voća ili povrća sadrži dovoljno kiseline u sebi koja djeluje kao konzervans pa se tako otvoreni obični žuti, Dijon i slični senfovi mogu držati na polici do dva mjeseca od otvaranja.
Kečap
Sve ovisi o tome koliko ga često koristite, ali jednom kad je otvoren, kečap može stajati na sobnoj temperaturi do mjesec dana. Ako ga koristite svakodnevno i znate da ćete u mjesec dana potrošiti cijelu bočicu, onda bez problema može stajati u kuhinjskom ormariću, no ako ga rjeđe koristite, ipak ga pospremite u hladnjak.
Riblji umak
Budući da izrada i fermentacija ribljeg umaka doista dugo traje, njega bez problema možete držati na polici u ormariću ili smočnici skoro do tri godine nakon otvaranja. Riblji umak može nastaviti fermentirati što će promijeniti malo njegov okus, ali to neće utjecati nikako na njegovu jestivost.
Umak od soje
Kao i riblji umak, umak od soje također nastaje dugom fermentacijom pa ne treba biti u hladnjaku, osim ako vam traje duže od godinu dana.
Ljuti umak
Poput senfa, komercijalno proizvedeni ljuti umaci na bazi octa, koji nemaju u sebi dodanog voća ili povrća, mogu na polici stajati do tri godine nakon otvaranja. Ono što se eventualno može dogoditi jest promjena boje, ali to ne označava kvarenje umaka.
Med
Ako ga pravilno skladištite, med gotovo da i nema rok trajanja. Držanje meda u hladnjaku ubrzat će kristalizaciju, no osim toga nema veliki utjecaj. Kada je čvrsto zatvoren i smješten na hladno i tamno mjesto, doista može trajati beskonačno. Problem nastaje ako ga ostavite otvorenog u vlažnim uvjetima, tada se može pokvariti.
Dodatno: pazite na čistoću!
Ako su vam umaci u staklenkama, izbjegavajte umakanje uprljane žlice u staklenku kako ne biste u sadržaj u teglici dodali čestice drugih namirnica koje mogu pospješiti kvarenje. Isto vrijedi i za grlo od staklenke ili boce - obavezno ih očistite ako dođe do prolijevanja ili kapanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....