KRALJICA KRUMPIRIĆA

Radila je kao model, počela kuhati i otkrila tajnu pripreme najboljih krumpirića na svijetu

 Deposit Photos/
Suzy Palatin, kreatoricu recepta za najbolje krumpiriće na svijetu, prijatelji su proglasili kraljicom krumpirića

Glumica i autorica kuharica Suzy Palatin, kako piše Saveur, recept za najbolje krumpiriće na svijetu otkrila je sasvim slučajno. Naime, doselivši u Pariz, shvatila je kako u cijelom gradu ne postoji mjesto koje poslužuje krumpiriće koji bi zadovoljili njezine standarde pa je krenula eksperimentirati i napravila ih sama.

Palatin je dugo proučavala belgijsku metodu pripreme krumpirića, potom je prilagodila vlastitim željama i potrebama pa stvorila, kako ih sama naziva, hrskave izvana, prozračne iznutra i jednostavno savršene pržene krumpiriće. Kako piše portal Saveur, u njezinim krumpirićima uživali su i chefovi Jean-François Piège i Guy Martin, pa čak i slavni Pierre Herme.

Tajna najbolje pripremljenih krumpirića je u, kako kaže Palatin, nekoliko ključnih koraka. Naime, krumpiriće do važno dobro osušiti, pržiti ih polagano, zatim ih kratko odmoriti pa ih pržiti ponovno. U nastavku ostavljamo recept u cijelosti prenesen s portala Saveur.

Trebat će vam:

900 g krumpira

Ulje za prženje

Sol

Priprema:

Krumpiriće narežite na štapiće jednake duljine i debljine i stavite ih u hladnu vodu. Prstima pomiješajte krumpiriće dok voda u koju ste ih stavili ne postane mutna. Maknite vodu, ocijedite ih i dodajte novu vodu, jednako hladnu. Ponavljajte postupak dok voda ne ostane čista. Krumpiriće zatim posložite na papirnati ručnik u jednom sloju i pustite da stoje 10 minuta. U dublju posudu stavite ulje, neka bude duboko oko 10 centimetara. Kada ulje dosegne temperaturu od 170 stupnjeva,dodajte dio krumpirića i pržite ih. Povremeno promiješajte. Pržite ih dok ne omekšaju i poprime boju, oko 7 minuta. Preselite krumpiriće na papirnati ručnik i ponovite postupak s ostatkom krumpirića. Kada ste ispekli sve, ugasite ulje i hladite krumpiriće 20 minuta. Nakon toga n a srednjoj vatri ponovno pecite krumpiriće na temperaturi od 170 stupnjeva. Pecite ih dok ne poprime smeđu boju i postanu hrskavi, oko 8 do 10 minuta. Kada su gotovi, prebacite ih u posudu i dobro posolite dok su još vrući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:28