SENZACIJA ISTOKA

Putujete u Istanbul? Ovo šminkersko mjesto briljira! "Definitivno najbolja večera u životu!"

Fatih Tutak je nova turska kulinarska zvijezda, kuhao je diljem svijeta, ali i dalje zove majku da mu umjesi turske knedlice

Putovanje u Istanbul je uvijek dobra ideja. Grad je čaroban, a posebno je atraktivan zbog svoje gastronomske ponude. Ima dvadesetak tržnica na kojima ćete pronaći najbolje začine na svijetu, kušati autohtona jela i doživjeti atmosferu kao nigdje drugdje.

Iako nije glavni grad Turske, svakako je najmnogoljudniji u zemlji s više od 13 milijuna ljudi. Jedini je grad na svijetu koji je smješten na dva kontinenta - Europi i Aziji. Ima treću najstariju podzemnu željeznicu na svijetu, izgrađenu 1875. Dugačka je 573 metra i nalazi se u četvrti Beyoglu. Prva podzemna željeznica izgrađena je u Londonu 1863., a druga u New Yorku 1868. godine

U Istanbulu se nalazi najviše džamija u Turskoj. Ima više od 3000 džamija, uključujući povijesnu džamiju Sultanahmet i džamiju Süleymaniye. Sultanahmet ili Stari grad mjesto je gdje se nalazi većina poznatih povijesnih znamenitosti Istanbula.

Prije nekoliko mjeseci izdan je Michelinov vodič za Tursku. Briljirao je mladi kuhar Fatih Tutak koji je 2019. godine otvorio restoran TURK u Istanbulu i odmah nagrađen s dvije Michelinove zvjezdice. Svjetski mediji proglašavaju ga kulinarskom senzacijom, 2021. godine magazin GQ proglasio ga je muškarcem godine, 2020. proglašen je najboljim chefom u Istanbulu prema magazinu Time Out, a iste godine ga je CNN Travel uvrstio u svojih “20 najboljih novih svjetskih restorana za 2020. godinu”

image
İbrahim Özbunar/

Ovaj 37-godišnjak krenuo je kuhati zbog majke koja mu je prenijela zadovoljstvo služenja toplog obroka. Karijera mu započinje odabirom kulinarskog fakulteta u Mengenu, gradu između Istanbula i Ankare, poznatom u cijeloj Turskoj po obuci najboljih kuhara u zemlji. Nakon naukovanja u nekim od najboljih hotela u zemlji i restorana, uključujući Ritz-Carlton Cam u Istanbulu pod vodstvom slavnog kuhara Paula Paireta, fokus mu se okreće prema istoku. Kuhao je diljem svijeta, radio je u The Dining Room u Bangkoku, glasovitoj Nomi u Kopenhagenu, Pekingu i Tokiju.

Fatih Tutak je izuzetan perfekcionist. Anegdota koju prepričava u svakom razgovoru s novinarima je najvažnija lekcija koju je naučio u Aziji, a to je posvećenost svemu što radiš. Fatih Tutak je imao priliku raditi za senseija japanske gastronomije - Seiji Yamamota.

"Čovjek je ribu stavio na magnetsku rezonancu da spozna kako najbolje filetirati ribu prepunu kostiju. Jedini sam turski kuhar koji je ikad radio kod njega, a kad sam tražio posao molio sam ga samo krevet da imam gdje prespavati! izjavio je Fatih Tutak

Povratkom u Tursku želio je sve znanje upotrijebiti kako bi unaprijedio tursku kuhinju. Neka od njegovih jela su dolma od dagnji pripremljena s majonezom od piva, jestivim ljušturama dagnji i dolma s dashijem od inćuna. Uvijek ističe kako mu je najdraže jelo manti njegove majke. Manti su tradicionalne turske okruglice punjene začinjenim mljevenim mesom i lukom. Okruglice se najčešće prelijevaju umakom od jogurta i češnjaka. Manti su porijeklom iz srednje Azije,a u Tursku su ih donijela nomadska turska plemena u 13. stoljeću. U mnogima medijskom istupima, Fatih ističe kako je obavezno telefonirao majci prije povratka kući i molio je da pripremi manti.

image
İbrahim Özbunar/
image
İbrahim Özbunar/
image
İbrahim Özbunar/
image
İbrahim Özbunar/
image
İbrahim Özbunar/

Manti je naravno jedno od autorskih jela u restoranu TURK koje vrlo vjerojatno nikad neće maknuti s karte. Pripremaju ga s visokoproteinskim brašnom koje je najbolje za tu vrst raviola/knedli. U restoranskoj verziji, manti pune odležanom govedinom, s puno luka, crnog papra, soli te malo vode i goveđeg želea. Žele rade od goveđe juhe, a to znači da se, kad kuhate raviole, jus topi i stvara ukusan temeljac koji eksplodira u ustima. Taj detalj je definitivno utjecaj njegovog vremena provedenog u Kini. Manti poslužuju na podlozi od jogurta, koji je pomiješan s goveđim garumom, goveđom juhom s malo češnjaka i potom dimljen. Gotovo jelo je preliveno smeđim maslacem dodatno začinjenim čilijem, sušenom metvicom i intenzivnom domaćom pastom od rajčice.

image
Eda Ildam/
image

Dolma od dagnji pripremljena s majonezom od piva

Eda Ildam/
image

Tarhana od gljiva - tarhana je bazirana na fermentiranoj mješavini žitarica i jogurta ili fermentiranog mlijeka,karakteristična za kuhinje srednje Azije, jugoistočne Europe i Bliskog istoka. Suha tarhana ima teksturu grubih, neujednačenih mrvica, a od nje se obično pravi gusta juha s vodom, temeljcem ili mlijekom

İbrahim Özbunar/
image

Janjeći kekak, koji bobice, janjeći garum

İbrahim Özbunar/
image

Patlidžan, kravlji jogurt, rajčica

İbrahim Özbunar/
image

Odležani (pomi)kaki i kajmak

İbrahim Özbunar/
image

Cikla i mliječna juha s kavijarom od pastrve

Eda Ildam/
image

Pastrami i jaje

Eda Ildam/

Fatiha Tutaka i njegov restoran TURK obožava i javnost i kritičari pa su dojmovi uglavnom sažeti u rečenici da je to "najbolje restoransko iskustvo u životu koje su doživjeli u Istanbulu!". Meni košta 88 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 23:24