S prvim otkucajima jeseni nekako sve počinje mirisati na jabuke i cimet. Ne možete zamisliti ozbiljnu jesen bez mirisa cimeta kojem se onda oko studenog dodaje i klinčić pa se sve zajedno topi u jantarno crvenom kuhanom vinu. Bez brige. Još smo na rujnu. Za prvi dan jeseni ispekli smo vam finu pitu s karameliziranim jabukama evo kako miris i okus možete proširiti dalje!
- Zamijesite tijesto od 200 g brašna, 100 g maslaca, 160 g šećera u prahu, 1/2 praška za pecivo, malo soli i jednog jajeta. Tijesto omotajte prozirnom folijom i stavite u frižider.
- Ogulite četiri veće jabuke. Očistite ih od koštica i narežite na četvrtine.
- Uzmite dublji okrugli oblik u kojem ćete peći kolač. Stavite ga na slabu vatru, dodajte 2-3 žličice maslaca da se otopi.
- Na maslac stavite 250 g šećera i stalno miješajte na slaboj vatri da se šećer potpuno otopi. Pazite da ne ostanu grudice.
Izvor fotografije: Foto
5. Kad se šećer i maslac potpuno sjedine, po dnu pravilno rasporedite očišćene kriške jabuka i maknite s vatre.
6. Na podlozi posutoj brašnom razvaljajte tijesto koje se odmaralo u hladnjaku. Neka bude veće od posude za pečenje.
Izvor fotografije: Foto
7. Tijestom prekrijte jabuke i utisnite ga sa svih strana. Pecite na 190 °C oko 35 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
Izvor fotografije: Foto
8. Kolač pustite da se hladi u obliku za pečenje otprilike 10 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....