Pratitelje zagrebačkog Friday Pie Shopa jučer je dočekala nemila vijest - zatvara se popularna slastičarnica Elvire Petak koja je postala poznata po pravim američkim pitama. S proizvodnjom u Šarengradskoj 13 na Trešnjevci i fizičkom slastičarnicom koja se nalazila u skrivenom dvorištu u Vlaškoj 78, Friday Pie Shop postao je provjerena adresa za sve ljubitelje bogato nadjevenih slatkih, ali i slanih pita.
U tri godine brend se neprestano razvijao, počevši od male proizvodnje iz koje su svakodnevno izlazile kutije s pitama, preko ponude na dostavnim službama pa do otvaranja prve prodavaonice u Boškovićevoj ulici koja je zatvorena uslijed otvaranja prave male slastičarnice u dvorištu u Vlaškoj. Upravo je to dvorište nedaleko crkve sv. Petra kroz vrijeme postalo prava gastro oaza - osim Friday Pie Shopa, tamo se već godinama nalazi dućan s kuhinjskim potrepštinama Sol i papar, na toj lokaciji uspješno posluje dućan Pekinška patka, tu je kiosk s bubble čajem Kill Candy, a od prošle jeseni u dvorištu se nalazi i sve popularnija Cato Taquerija.
Relativno nedavno pojavila se i ideja o franšiziranju Friday Pie Shopa, no sudeći po najnovijoj objavi na društvenim mrežama brenda, Elvira Petak ipak se odlučila zahvaliti svojim vjernim gostima i zatvoriti proizvodnju. U nastavku donosimo njenu objavu u cijelosti:
"Dragi svi. Nakon 3 godine, Friday Pie Shop odlazi iz svijeta ugostiteljstva. Kao što znate, u ovaj sam posao dala sve što sam imala - misleći prvenstveno na sve ono nematerijalno; ljubav, uzbuđenje, strast, ambicije, nadu. Na ovaj put krenula sam prije nešto više od tri godine, kao 30-godišnje dijete. Ova priča me učila, postavljala mi izazove, pokazala mi što je izdržljivost, neodustajanje, borba, otkrila mi stvari o sebi koje možda nikada ne bih otkrila. U ovom poslu većinu sam vremena bila sama, naravno, uz djelatnice u shopu. Samoća mi je omogućavala slobodu i kreativnost, ali mi je ostavljala i težinu koju nije bilo lako nositi sam. Da, tako izgledaju prve godine malog poduzetništva, na sve sam se pripremila.
Ipak, živimo u nezavidnim vremenima kada je živjeti stabilno postao san mlade osobe. Uz svu ljubav, ambicije i nadu, okružuje nas puno čimbenika na koje nažalost ne možemo utjecati i uz koje je ta težina postala preteška za nositi. Nema mjesta tuzi jer obećajem, Friday će živjeti i dalje, u nekom drugom obliku. Moguće, u budućnosti, i u obliku organiziranih radionica izrade pita, druženja i naravno, želja mi je nastaviti stvarati sadržaj na društvenim mrežama.
Ova je priča kao moje dijete i u nju sam dala puno snova i ljubavi. Zato, ovo je pravi trenutak kada treba stati i nastaviti u nekom novom smjeru - smjeru koji će ipak, za jednu osobu koja stoji iza cijele priče, biti malo lakši. Smjeru koji će dati mogućnost planiranja i življenja u miru i stabilnosti. Hvala Vam svima na podršci, praćenju i svim lijepim riječima, hvala Vam što ste provodili blagdane uz Friday pite, dolazili u shop pohvaliti Jolene ili pitati kada će se u vitrinu vratiti Billy Bob. Ovo je bio jako lijep i jako težak put na kojemu ne bih mijenjala nijedan kamenčić", objavila je Elvira Petak na društvenim mrežama, a reakcije pratitelja njenog brenda sezale su od tuge do podrške radi odluke koju nije bilo lako donijeti.
Zatvaranje nekog ugostiteljskog objekta nikad ne veseli jer što je raznolikija gastronomska ponuda u određenom gradu, to je on bogatiji i ugodniji za život svojim građanima. No, isto tako treba biti svjestan koliko je ugostiteljstvo ustvari zahtjevno i financijski iscrpljujuće te cijeniti sve koji su u svoje projekte dali sve što su imali za dati prije nego su odlučili promijeniti smjer. Treba im čestitati i zaželjeti sreću jer se nikad ne zna, možda za koju godinu i u novim okolnostima ponovno dobijemo priliku uživati u onome što stvaraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....