BUDUĆNOST HRANE?

Prvi 3D printani veganski losos stigao je u supermarkete, kažu da ozbiljno podsjeća na pravu ribu

Bistro Verde već je izmislio dva jela s ovim proizvodom

 Revo_foods Instagram/
Iako za sada nije dostupan u našim supermarketima, iz Revo Food kompanije optimistični su oko cijelog projekta pa bi moglo doći i do širenja tržišta

U Njemačkim i Austrijskim supermarketima pojavila su se prva pakiranja prvog na svijetu 3D printanog veganskog fileta lososa, piše Plant Based News. Proizvodi ih austrijska plant based kompanija Revo Foods, koja se specijalizirala za proizvode inspirirane morskom hranom, ali napravljene bez korištenja namirnica životinjskog podrijetla. THE FILET, kako nazivaju plant based losos, rade od alga, proteina graška i mikroproteine švedske tvrtke Mycorena.

Iz Revo Foodsa poručili su kako njihov proizvod ima jednaku teksturu i ostaje sočan nakon pečenja kao što je to slučaj s pravim lososom, a bogat je i proteinima i Omega 3. Osim u supermarketima, već se može isprobati i bistrou Verde u Kopenhagenu, objavili su na svom Instagram profilu.

Dobro je spomenuti i kako su u supermarketima diljem svijeta već dostupne varijante plant based lososa, no ovo je prva napravljena koristeći 3D printanje. Cijela stvar funkcionira tako da se u printer stavljaju sastojci pretvoreni u gel, pastu, tekućinu i prah, a zatim se, sloj po sloj, printa hrana koja imitira originalne namirnice. Kao jedan od najvećih benefita ovakve vrste proizvodnje, iz Revo Food su naveli očuvanje životinjskog svijeta, ali i stvaranje manje otpada. Oko cijelog projekta prilično su optimistični.

Iako kod nas ovakve zamjene za ribu još uvijek nisu dostupne, nedavno smo kušali dvije konzervirane plant based ribe, tunu i skušu, a naše dojmove možete pročitati ovdje. Također, vrijedi dodati, velike planove s uvozom plant based proizvoda u Hrvatsku svojevremeno je imao i Eduard Beg, vlasnik i pokretač brenda Beg‘s Plant Based Butchery, koji na zagrebačkom Europskom trgu planira otvoriti i poslovnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:12