ČOKOLADA I VIŠNJE

Poznata slastičarnica zatvorila je svoja vrata, a sada dijele recepte! Čokoladna torta je hit

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
Iako je dubrovačka Mala Truba ove godine zatvorila svoja vrata, njihov Instagram profil i dalje je pravo blago za ljubitelje slastica

Na Instagram profilu bivše dubrovačke pasticerije Mala Truba ovih je dana osvanuo recept za, kako je oni nazivaju, Laurin san s višnjama. Nakon što smo pregledali video, ostali smo iznenađeni jednostavnom pripremom ovog primamljivog kolača te nam se učinio više nego dobrim odabirom za blagdanski stol.

Pasticerija Mala Truba inače je otvorena još 2018. godine i odmah je postala veliki hit među Dubrovčanima. Slastičarka Lucija Tomašić Šarić od samog početka radila je slastice za van o kojima se pričalo i izvan Dubrovnika, a nakon nekog vremena, u poslu joj se pridružio i suprug Damir Šarić te su u ponudu uveli i nekoliko slanih jela kao što su salate i sendviči. Mala Truba uvijek se isticala posebnom i drugačijom ponudom pa je Dubrovčane prilično rastužila vijest kada su ove godine pred Uskrs najavili kako svoju pasticeriju zatvaraju. Kako piše Dubrovniknet, objasnili su kako je posao koji su obavljali stvarao velik umor te je bračni par odlučio okrenuti novu stranicu u privatnom i poslovnom životu. No, iako je Mala Truba zatvorena, na Instagram profilu pratitelje i dalje uveseljavaju svojim kreacijama te nerijetko udijele i pokoji recept za, primjerice, čokoladne kekse, vruću čokoladu ili ovu predobru tortu s višnjama.

Lucija Tomašić Šarić slastičarstvo je izučila na akademiji Le Cordon Bleu u Londonu, gdje je ostala raditi kao slastičar u restoranu Alyn Williams s jednom Michelin zvjezdicom, da bi se potom nastavila usavršavati u zagrebačkoj slastičarnici Mak na konac, nekadašnjoj slastičarnici Petre Jelenić. Prije Male trube radila je i u dubrovačkom restoranu 360 s jednom Michelinovom zvjezdicom, ali i Staroj lozi i poznatom restoranu Sesam.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Recept i video prenosimo u nastavku, a za više detalja i dodatnu inspiraciju svakako posjetite Instagram profil pasticerije Mala Truba. Također, ukoliko ovih dana tražite recept za dobar kuglof, u nastavku ostavljamo poveznicu na onaj s narančom koji je svojevremeno s nama podijelila upravo Lucija Tomašić Šarić.

KUGLOF S NARANČOM

TORTA OD ČOKOLADE S VIŠNJAMA

Za biskvit će vam trebati:

65 g maslinovog ulja

1 jaje

85 g smeđeg šećera

65 g badem brašna

1g sode bikarbone

mali prstohvat soli

20 g kakaa

55 g kipuće vode

Priprema biskvita:

Kipuću vodu pomiješati s kakaom. Ulje, jaja i šećer izraditi pjenjačom. U to dodati badem brašno, sodu i sol. Na kraju umiješati vodu s kakaom. Staviti u kalup i peći na 170 stupnjeva oko 20-ak minuta. Ohladiti. Višnje sam iskopala iz rakije. Pa sam ih malo skuhala sa začinima za medenjake. Umjesto toga možete staviti džem od šumskog voća. Količina po želji iako imajte na umu ako je previše teže će se rezati, ali će biti finije. I da, lakše je rezati kad je džem. Ali višnje su tako fine.

Za kremu:

125 g mascarponea

125 g vrhnja za šlag

20 g meda/agavinog sirupa

malo vanilije

Priprema kreme:

Sve skupa izmiksati u kremu. Na biskvit staviti višnje/džem i kremu. Ukrasiti po želji.

Savjet!

Badem brašno možete zamijeniti lješnjak brašnom, a višnje/šumsko voće nekim drugim kiselkastim džemom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 17:16